Προσοδοφόρα για μια ακόμη χρονιά αποδεικνύεται η καλλιέργεια τριφυλλιού για όσους αγρότες αποφάσισαν να την "τιμήσουν". Οι μηχανές συλλογής του προϊόντος "εχουν πάρει φωτιά" όλο το διάστημα του καλοκαιριού, ενώ ο καλός καιρός αποτελεί σύμμαχο των παραγωγών, αφού τυχόν βροχοπτώσεις σε "λάθος στιγμή" μπορεί ν' αποβούν μοιραίες για τον αγροτικό κόσμο.
Ο παραγωγός αυτή την περίοδο εισπράττει για το "φρέσκο" τριφύλλι, τιμές έως και 20 λεπτά του ευρώ/κιλό, ενώ η συγκομιδή συνεχίζεται ομαλά σε όλη τη χώρα, με τον καιρό να μην δημιουργεί εφέτος ιδιαίτερα προβλήματα.
Σημειώνεται ότι οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν το 2008 από 17 - 24 λεπτά του ευρώ το κιλό, αναλόγως με την «κοψιά», δηλαδή αν ήταν η πρώτη, η δεύτερη κ.λπ. Η συγκεκριμένη τιμή είναι... χωραφιού, καθώς για παράδοση στο...στάβλο οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν, όπως είναι φυσικό περισσότερα χρήματα, πολύ δε περισσότερο όταν το προϊόν είναι... εκτός εποχής και δεν υπάρχει σε αφθονία στην αγορά. Αντιθέτως, θυμίζουμε ότι κατά το 2007, οι μέσες τιμές δεν ξεπέρασαν τα 16 λεπτά του ευρώ, χωρίς ωστόσο να πέσουν κάτω από τα 11 λεπτά, ενώ για παράδοση στο στάβλο, κυμάνθηκαν από 22 - 24 λεπτά του ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαίνοντα ρόλο για τη διαμόρφωση των τιμών του τριφυλλιού στην αγορά παίζει, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν από ένα σημείο και μετά, όταν παραμένει αποθηκευμένο, υποβαθμίζεται ποιοτικά σε σημαντικό βαθμό.
Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι οι αγρότες πραγματοποιούν τα τελευταία δυο χρόνια αξιοπρόσεκτη "στροφή" στην καλλιέργεια τριφυλλιού, η οποία αποτελεί πολυετή καλλιέργεια, κάτι που σημαίνει λιγότερα φυτοφάρμακα -άρα έξοδα- και καλλιεργητικές φροντίδες. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με πέρσι, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές φθορές στις φυτείες από την πράσινη κάμπια, η οποία κατά διαστήματα πλήττει -εκτός του βαμβακιού- και τις καλλιέργειες τριφυλλιού.
paseges.gr
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr