VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Γνώρισε τα λίπη σου !!!

Τα λίπη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : Σε εκείνα που που σου φέρονται καλά και σε εκείνα που θέλουν να υποφέρεις!

Αυτό που έχετε να κάνετε για να μειώσετε την χοληστερίνη ( cholesterol) και την περίμετρο της μέσης σας, είναι να παρακολουθείτε τα λίπη που τρώτε! Πάνω απ' όλα πρέπει να αποφεύγετε τα κορεσμένα λίπη και τρανς (trans) , μια μερίδα φαγητού δεν πρέπει να περιέχει πάνω από 4 γρ αυτών των καθαρμάτων!

  • Τα "κακά" λίπη βρίσκονται σε στερεή μορφή ( σε θερμοκρασία δωματίου), όπως το ζωικό βούτυρο και λίπος , το λαρδί

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Τι είναι τα trans λιπαρά; Είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δημιουργούνται κατά κύριο λόγο τεχνητά με τη μερική υδρογόνωση των ελαίων φυτικής προέλευσης, προκειμένου να μετατραπούν σε στερεά ή ημι-στερεά μορφή.

Δυστυχώς, η υδρογόνωση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπει τα αθώα φυτικά έλαια σε ολέθρια για την υγεία λίπη.

Χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες ή καλύτερα σε χιλιάδες επεξεργασμένα τρόφιμα, από κέικ και μπισκότα μέχρι τη μαγιονέζα και τις τηγανητές πατάτες. Οι εταιρείες τροφίμων δημιούργησαν τα trans λιπαρά στα τέλη της δεκαετίας του 50, όταν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ζωικά λίπη ήταν υπεύθυνα για καρδιακές παθήσεις, επειδή περιείχαν αρκετό κορεσμένο λίπος και κακή χοληστερόλη. Η ανακάλυψη της νέας τεχνητής ουσίας είχε τεράστια επιτυχία. Τα εστιατόρια μπορούσαν να γεμίζουν τις φριτέζες με το φθηνό αυτό νέο υδρογονωμένο λίπος και να το χρησιμοποιούν όλη μέρα χωρίς να καπνίζει. Οι εταιρείες τροφίμων το πρόσθεσαν στα πατατάκια και τα κρακεράκια, που έγιναν πιο τραγανά με αυτή την προσθήκη.

  • Τα "καλά " λίπη είναι αυτά σε υγρή μορφή ( σε θερμοκρασία δωματίου) και πήζουν στο κρύο όπως είναι το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο

Ωφέλιμα λιπαρά ( σας αναζωογονούν)

Μονοακόρεστα λιπαρά : όπως ω-3 ( στα ψάρια), ω-6 ( ξηροί καρποί), ιχθυέλαια ( μουρουνέλαιο), ελαιόλαδο, αβοκάντο, καρύδα

Πολυακόρεστα λιπαρά : Βρίσκονται σε φυτικά έλαια και στο σησαμέλαιο

Μη ωφέλιμα λιπαρά ( σας γερνάνε)

Τρανς : Είναι το χειρότερο είδος λιπαρών .Δυστυχώς βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα με μακροπρόθεσμη ημερομηνία λήξεως όπως μπισκοτάκια , ποπ κορν , τσιπς , μαργαρίνη .Αποφύγετε τα με οποιοδήποτε τρόπο!

Κορεσμένα: Παχιά κρέατα , πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα .Προτιμήστε τις άπαχες μορφές τους.

Βίκυ Καρακλάνη, Διατροφολόγος- Διαιτολόγος , Μπουσίου & Εστίας 3, Τηλ 2461035974

Live-Avlesinfo.blogspot.com

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSubBiaz4gdhXB0C4FIGUIINrjVYGYQxh2VPWw4PcrCseAxJwPyiVMkhAGSzF-YBHqnsPD7c4oHgISQInYvqabO0j2qc7jEWa9DscTndkGy7YOJTkA-r2mszZ5A6oyceFC5Humln8FuGE/s1600/hhhhhh33.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPQOrUtHEGjBc1U8rIwJDWuBZR0phJVwXgHhuE5GcXhBZ88UIT1OFDccS53_iDv0U72YwbdjBbQM_Xwgsuz1fJRGY7_VTHb2hmHc6S4Zb5uJ2RzEixQyPmrClnme78CCGbXDg3iv4UrPI/s1600/icon_media.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibdZQ8BaAHaW9LWIrqBS43dxURWF0-3SnpxgSXzA7VXCF1W2wFsRn9r4BHRbGHTIvgmbuFpO1Fnq6IOFM52mbWa4WXMIDdkasNN8YT9y_dAGRYTvUl9FST6EbPD0EAwlOti3VAL4916yA/s200/icon_economy.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjegpu5XD8ZZk5g5jfsnOfacPPy_qyGsl13ape_plypSHye_UMPj1Ve44mSDemmygYsNfcRAS2knmHOETJBTxJxCxEAXmSZ4HfYcHyf-b2bOrpey0Iy6tsHLPh1QvNY01FciK6oHDARJTs/s200/icon_reportage.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtu0h8iG3QbyIhvdOyQxv-2x81tG1q6aa4w1v0MUPgVenRmwZbzNC8rLhf4jXjcbZkLxqD9jaeTiedKRq4_i5sXMZ-tAYJsAWz_ERRSN3diYkrD_IUSOOq2v4AQ-1KkpmKTMgOVIGWmAk/s200/sss.gif


back to top