VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Παγιδευμένοι στο Διαδίκτυο

Οι συνέπειες από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι απρόβλεπτες για τα δημόσια πρόσωπα. Το υπενθυμίζει ο Ανδρέας Κουτούπης, ο οποίος το 2009 έχασε τη θέση του ειδικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών για ένα σχόλιο στο facebook, αλλά και περιπτώσεις από τη διεθνή πολιτική και τον κόσμο της τέχνης!
Με κάθε νέο σχόλιο που διάβαζε στο facebook για την υπόθεση της Βούλας Παπαχρήστου, με κάθε ανανέωση, ήταν σαν να ξετυλίγεται η δική του ιστορία στην οθόνη του υπολογιστή. Τι κι αν είχαν μεσολαβήσει τρία χρόνια; Την περασμένη Πέμπτη ο Ανδρέας Κουτούπης ίσως ήταν ο μόνος που μπορούσε - έως έναν βαθμό - να ταυτιστεί με την υπόθεση της άλτριας, η οποία αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας ενός σχολίου της στο twitter που θεωρήθηκε ρατσιστικό. Εκείνος είχε χάσει σε μία ημέρα τη θέση του ειδικού γραμματέα για τις ΔΕΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών επειδή ανάρτησε «ακραίους χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης» στο facebook. Με τη δική του ιστορία εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα η συζήτηση για τα όρια της ιδιωτικής σφαίρας στην ψηφιακή εποχή.
«Ηξερα τι νιώθει, τι περνάει. Γιατί το είχα βιώσει και εγώ» λέει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο 38χρονος οικονομολόγος. «Ηταν σαν να πηγαίνω πίσω στον χρόνο. Τότε χρειάστηκαν τρεις μήνες ώσπου να ξεπεράσω ό,τι είχε συμβεί». Ο Ανδρέας Κουτούπης είχε υποβάλει το 2009 αίτηση μέσω του OpenGov (όπου προκηρύσσονταν δημόσια οι προς πλήρωση κυβερνητικές θέσεις) για να αναλάβει πόστο στο υπουργείο Οικονομικών. Το βιογραφικό του κρίθηκε αντικειμενικά και αξιοκρατικά αξιόλογο και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον κάλεσε δύο φορές σε συνέντευξη. Πήρε τη θέση. Ο διορισμός του ανακλήθηκε την επομένη όταν έγινε γνωστό ότι στη σελίδα του στο facebook είχε γράψει σχόλια κατά του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση τότε ο Κουτούπης (ο οποίος ήταν παλαιότερα υποψήφιος με τη συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ στο Οικονομικό Επιμελητήριο) είχε εκφραστεί με «χυδαίους, υβριστικούς και ακραίους χαρακτηρισμούς» απέναντί της.

ΤΕΙΧΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Από τότε ο οικονομολόγος αποφάσισε να μην αναρτήσει ξανά σχόλια ή απόψεις του στο facebook. Το 2009 δεν είχε ορθώσει κανένα τείχος ασφαλείας στον λογαριασμό του, από τις επιλογές που του δίνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το προφίλ του ήταν ανοιχτό, προσβάσιμο όχι μόνο στους περίπου 1.000 διαδικτυακούς του φίλους αλλά στον καθένα. «Κατάλαβα ότι τότε ήμουν αφελής. Δεν είχα συναίσθηση ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα λόγια μου ή να τα ερμηνεύσει αλλιώς. Είχα γράψει μεταξύ άλλων περιπαικτικά ότι "Θα βγει το ΠΑΣΟΚ και τώρα θα "κονομήσουμε"» και κάποιοι δημοσιογράφοι μετέφεραν ότι βρήκα ευκαιρία να βγάλω χρήματα» λέει.
Αφού κυκλοφόρησαν η είδηση της ανάκλησης του διορισμού και τα ηλεκτρονικά σχόλιά του, ο Κουτούπης παραιτήθηκε από την τότε εργασία του, αν και όπως λέει βρισκόταν ένα σκαλοπάτι από το να γίνει συνέταιρος στην εταιρεία. Εχασε φίλους. Και παραλίγο, ύστερα από χρόνια, να χάσει και μια συμφωνία. Σε διαγωνισμό του Δημοσίου, όπως λέει, υπήρξε μέλος της επιτροπής που αμφισβήτησε την ηθική του φέρνοντας ως παράδειγμα ό,τι είχε συμβεί στο Διαδίκτυο το 2009.
Μετά τη διάσταση που έλαβαν τα σχόλιά του, ο ίδιος αποφάσισε να θέσει περιορισμούς στον εαυτό του όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συνεχίζει να χρησιμοποιεί το facebook, άλλωστε έτσι καταφέραμε να τον βρούμε αφού απάντησε σε μήνυμα που του στείλαμε στο προφίλ του. Αποφεύγει όμως να δημοσιεύει σχόλια. «Το έχω μόνο για να ενημερώνω τους φίλους μου πού βρίσκομαι γιατί ταξιδεύω συχνά», λέει. Εργάζεται ως ορκωτός, εσωτερικός ελεγκτής και είναι λέκτορας λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Βλέπουν τη σελίδα μου στο facebook πρώην φοιτητές μου, συνάδελφοι, επαγγελματίες. Αν γράψω κάτι και παρεξηγηθεί μπορεί να χάσω μια δουλειά ή έναν φίλο. Καλύτερα να κρατάει ο κόσμος τις απόψεις του για τον εαυτό του ή την παρέα του στον καφέ. Ειδικά όσοι είναι δημόσια πρόσωπα και ο λόγος τους έχει απήχηση» τονίζει. Η μόνη φορά που αναίρεσε τους όρους του και δημοσίευσε άποψή του στο facebook ήταν, όπως λέει, την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή την υπόθεση της άλτριας του τριπλούν Βούλας Παπαχρήστου. «Ως παθών του facebook συμμερίζομαι τον πόνο της και λυπάμαι για τους υποκριτές δημοκράτες που εμπόδισαν το όνειρό της» έγραψε μεταξύ άλλων και έπειτα έκανε «like» σε μια σελίδα υποστήριξης της 23χρονης αθλήτριας.
*tanea
Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top