VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Η ΔΕΥΑΚ εγγυάται για την ποιότητα του νερού στον Κρόκο


H ΔΕΥΑΚ ήταν και παραμένει μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις τις Δημοτικής Αρχής και της τοπικής κοινωνίας.
Συνέβαλε και συμβάλει καθημερινά στην διαμόρφωση του σύγχρονου οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού προφίλ του Δήμου μας.


Η κατάκτηση αυτή – όπως εξάλλου και οι αντίστοιχες άλλες – πέραν από την ισχύ της θεσμοθετημένης μορφής της, απαιτεί ενεργή και διαρκή ετοιμότητα και ενέργειες που επιβεβαιώνουν έμπρακτα το αίσθημα ευθύνης με το οποίο λειτουργεί, σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί έργα και παρέχει υπηρεσίες που στοχεύουν:
• Στην προστασία της δημόσιας υγείας
• Σεβασμό στο περιβάλλον
• Στηρίζουν και συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη
• Εξασφαλίζουν την κοινωνική αποδοχή
• Στην βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη χρήση ύδατος
• Στην ενσωμάτωση έργων και πολιτικών που συμβάλουν στην προστασία του νερού και την ωφέλιμη χρήση από τις σημερινές και μελλοντικές γενεές.
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, η ΔΕΥΑΚ ανέλαβε την διαχείριση των δικτύων ύδρευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου, Ελίμειας, Αιανής και Υψηλάντη για ένα έτος και κατόπιν από 1-1-2012 με την προβλεπόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης σύμφωνα με τον Ν.1069/80 την απόκτηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από την χρήση των δικτύων του νέου Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης.
Από τους πέντε συνενούμενους Δήμους στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Κοζάνης μόνο ο παλαιός Καποδιστριακός Δήμος Κοζάνης έχει Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Τηλεθέρμανσης.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι πολλά από τα 32 νέα Τοπικά Διαμερίσματα να αντιμετωπίζουν μικρά ή και μεγάλα προβλήματα επάρκειας νερού, να μην έχουν ολοκληρώσει τα δίκτυα υδροδότησης (εσωτερικά και εξωτερικά), εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, να αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχείρισης της ζήτησης νερού αλλά και διάθεσης πόσιμου νερού που είναι καθαρό από φυσική, χημική, βιολογική και μικροβιολογική άποψη που θα καταναλώνουν χωρίς να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων.
Η ΔΕΥΑΚ από την 1/1/2011 έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την διασφάλιση ποιοτικού και γενικά υγιεινής παροχής νερού στα δίκτυα ευθύνης της.
Ο έλεγχος του χορηγούμενου νερού γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις ( οδηγία πλαίσιο 2006/60 ΕΕ και της ενσωματωμένης στο εθνικό δίκτυο με τον ν. 3199/2003 και Π.Δ. 51/2007).
Στο Τοπικό Διαμέρισμα Κρόκου τα προβλήματα επάρκειας νερού εμφανίστηκαν ήδη από τις αρχές τις άνοιξης, προβλήματα που εμφανίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Η ΔΕΥΑΚ σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Γ. Τζέλο, το Τοπικό Συμβούλιο και τον Δημοτικό Σύμβουλο Ν. Βλάχο διερεύνησαν όλες της διαθέσιμες λύσεις για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος .
Την 6-7-2011 στο πνευματικό κέντρο του Κρόκου κλήθηκαν οι κάτοικοι του Τοπικού Διαμερίσματος για να ενημερωθούν από τα στελέχη της επιχείρησης για τις δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος υδροδότησης του Κρόκου.
Στην Γ. Συνέλευση των κατοίκων η ΔΕΥΑΚ δεσμεύτηκε.
• Άμεσα να βελτιώσει την υδροδότηση Κρόκου
• Να εξασφαλίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία
• Να προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους όσον αφορά και την περιεκτικότητα των νιτρικών στο νερό
Να λύσει μεσοπρόθεσμα τα προβλήματα επάρκειας από εναλλακτική λύση υδροδότησης (ενίσχυση του συστήματος άμεσα από τον καρστικό υδροφορέα Βαθυλάκου ή από την νέα δεξαμενή υδροδότησης της Κοζάνης), αυτό θα προκύψει από σχετική μελέτη και εξεύρεση χρηματοδοτικού μέσου.
• Οι κάτοικοι δεσμεύτηκαν για αυτοσυγκράτηση και οικονομία της ζήτησης νερού ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος διακοπής υδροδότησης για το φετινό καλοκαίρι.
• Οι κάτοικοι συμφώνησαν για τις επιλογές της ΔΕΥΑΚ ως πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υδροδότησης:
 Να συνεχίσει η ενίσχυση υδροδότησης από τον νότιο τομέα Κοζάνης στην κεντρική δεξαμενή Κρόκου με 7 έως 10m3 / ώρα.
 Η ΔΕΥΑΚ να συνδέσει επιπλέον το δευτερεύον δίκτυο του Τ.Δ. Καρυδίτσας με το δευτερεύον του Κρόκου με 5-7 m3 / ώρα.
 Η ΔΕΥΑΚ να ενισχύσει με τις πηγές του Κρόκου το σύστημα υδροδότησης με επιπλέον 40-45 m3 / ώρα.
 Να συνεχίσει η κύρια υδροδότηση από το Νότιο σύστημα (αντλιοστάσιο Άνω Κώμης) με 50-60 m3 / ώρα.
 Να μην χρησιμοποιηθεί η παλιά υδατοδεξαμενή.
• Από τις 6/07-16/07/2011 έχουν γίνει αντικαταστάσεις 170 μέτρων εξωτερικού αγωγού στο σύστημα υδραγωγείο πηγή Κρόκου-εσωτερικό δίκτυο.
• Ο αγωγός αντλιοστασίου πηγή Κρόκου είναι επενδεδυμένος με εσωτερική και εξωτερική μόνωση.
• Έγιναν επί 7 μέρες δοκιμές και εκκενώσεις καθαρισμού του αγωγού πριν δοθεί σε λειτουργία.
Οι δειγματοληψίες που έγιναν από τις 13/7/2011 έως και σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν ικανοποιούν τις υγειονομικές διατάξεις. Για τα νιτρικά έγιναν από τις 13/7/2011 έως και τις 4/8/2011 42 δειγματοληψίες ενώ από την νομοθεσία ο αριθμός δειγματοληψίας για την παραπάνω παράμετρο είναι μια δειγματοληψία ανά έτος. Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών σε όλες τις περιπτώσεις ικανοποιούν την υγειονομική διάταξη, αφού οι συγκεντρώσεις των νιτρικών ( mg/litro) κυμαίνονται από 8mg/l-27 mg/l με όριο το 50 mg/l.
Η ΔΕΥΑΚ θα συνεχίσει τις δειγματοληψίες διασφαλίζοντας την ποιότητα του παρεχόμενου νερού στους κατοίκους του Κρόκου.
Όσοι λοιπόν διαχειριστήκαμε από θέση ευθύνης τόσο σοβαρά ζητήματα όπως την διαχείριση και εξασφάλιση κατάλληλου νερού θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις τοποθετήσεις και να αποφεύγουμε να δημιουργούμε πανικό στους καταναλωτές.
Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top