VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Προληπτικές εξετάσεις σε μαθητές από ΜΚΟ!


Με τη δράση των ΜΚΟ μέσα στα σχολεία η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ότι αντιμετωπίζει το θέμα της πρόληψης στην υγεία των μαθητών! Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε πρόγραμμα της ΜΚΟ Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», για το χρονικό διάστημα από το Μάρτη έως το Δεκέμβρη του 2012. Το πρόγραμμα αφορά ««εκστρατεία προληπτικής ιατρικής» και περιλαμβάνει «ιατρικές εξετάσεις από κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών των παιδιατρικών νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης» κ.ά.

Το πρόγραμμα θα είναι προαιρετικό και απευθύνεται σε σχολεία ακριτικών περιοχών (Σύμη, Νίσυρος, Αγ. Ευστράτιος κ.ά.) και σε σχολεία της Αν. Αττικής.

Ανεξάρτητα απ' τις προθέσεις των εθελοντών γιατρών, η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε μια ΜΚΟ δείχνει πώς θέλει η κυβέρνηση να είναι το σχολείο της «αγοράς», αλλά και πώς αντιμετωπίζουν την πρόληψη της υγείας των μαθητών. Πρακτικά, άμα υπάρχει ...προσφορά από κάποια ΜΚΟ μπορεί να «προσφέρονται» κακέκτυπα πρόληψης, που δε θα είναι τίποτα άλλο από πυροτεχνήματα, που θα ενισχύουν την υποκατάσταση υπηρεσιών του κράτους από διάφορους φορείς της «αγοράς».

Ας δούμε, πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που εγκρίθηκε. Πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι «καλή είναι και η παρέμβαση των ΜΚΟ, αφού δεν προσφέρει τίποτα ο κρατικός μηχανισμός». Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, ακόμα κι αν δεχθούμε τις καλές προθέσεις της κάθε ΜΚΟ (κάτι που σηκώνει μεγάλη συζήτηση)... Μια ΜΚΟ ή ένας φορέας δεν μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένα πρόληψη. Ακόμα κι αν με αυτές τις προληπτικές εξετάσεις διαγνωστεί οτιδήποτε (π.χ. για μαθησιακές δυσκολίες) σ' ένα μαθητή, το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες, πολύ περισσότερο στις ακριτικές περιοχές, που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα! Τι εξυπηρετεί, λοιπόν, η «προσφορά» της όποιας ΜΚΟ;

Να επισημάνουμε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση και η δεύτερη πλευρά της δράσης της ΜΚΟ (εκτός απ' την «ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών»). Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις με στόχο την καλλιέργεια και ενίσχυση θετικών στόχων και συμπεριφορών σε μαθητές/τριες Λυκείων». Στους στόχους του σχολείου της «αγοράς» η ενίσχυση ...στόχων και συμπεριφορών έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, τα οποία έχουν σχέση με τη ...σύνδεση των στόχων των μαθητών με την «αγορά».

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ΜΚΟ υπάρχουν διαφημίσεις από ιδιωτικά νοσοκομεία, εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό, βέβαια, τυπικά, δε λέει κάτι παραπάνω από τη ...νόμιμη διαφήμιση της ιστοσελίδας, αλλά επί της ουσίας δείχνει πολύ περισσότερα...

Το ΚΚΕ για το θέμα υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας σε σχολεία και εργασιακούς χώρους έχει συγκεκριμένη πρόταση (ενταγμένη στη συνολική θέση του για την Υγεία). Δημόσια Κέντρα Υγείας, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νομό πρέπει, μεταξύ άλλων, να συνδέονται με τα σχολεία και τους τόπους δουλειάς και να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Προφανώς για τα παραπάνω χρειάζεται η ανάλογη στελέχωση που δεν υπάρχει σήμερα.

http://www2.rizospastis.gr

Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top