VIDEO:LIVE-AVLES.TV

«Ναι» στις αλλαγές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Παράταση της θητείας των σημερινών διοικήσεων των πανεπιστημίων έως το τέλος του έτους - έληγε στις 31 Αυγούστου -, μεταβίβαση των ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια Διοίκησης στις Συγκλήτους αλλά και εκλογή κοσμητόρων στα ΑΕΙ και διευθυντών στα ΤΕΙ με τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν για τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ αντίστοιχα, φαίνεται πως είναι μερικές από τις αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Εν αναμονή των τελικών τροποποιήσεων στον νόμο-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα προωθήσει το υπουργείο βρίσκονται οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Κατά τη διάρκεια των δύο διαδοχικών συναντήσεων έπεσαν στο τραπέζι οι προτάσεις και των δύο πλευρών προκειμένου πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα να ξεκινήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά όσο το δυνατόν ομαλότερα.
«Οπως είχαμε δεσμευθεί στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την κάνουμε πιο αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις. Δέσμευσή μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο» δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος μετά το τέλος των συναντήσεων.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές, οι οποίες καλύπτουν αρκετά από τα βασικά αιτήματα πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ. Ετσι, φαίνεται πως οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης, βάσει του νέου νόμου, θα περάσουν στις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων ενώ στα Συμβούλια θα παραμείνουν οι διοικητικές αρμοδιότητες, μεταξύ αυτών και τα οικονομικά.
Παράλληλα, οι πρυτανικές Αρχές αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη για τη διενέργεια των εκλογών, οι οποίες θα εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, αρμοδιότητα που θα λύσει προσωρινά το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι πρυτανικές Αρχές θα έχουν και τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου προκειμένου να αποφεύγεται τυχόν ματαίωσή τους εξαιτίας δυσλειτουργιών, όπως καταλήψεις, επεισόδια ή διαμαρτυρίες. Η εκλογή κοσμητόρων στις πανεπιστημιακές σχολές θα γίνεται από τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσουν τα Συμβούλια Διοίκησης. Οσο για τα τμήματα των ΑΕΙ, αυτά θα διατηρήσουν όλες τις ακαδημαϊκές αρμοδιότητές τους, διοικητικά όμως θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ. Σημειώνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται οι πρυτάνεις των ΑΕΙ να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο στην Αθήνα.
*tanea
Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top