Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου ευεργετήματος πλήρωναν κατά μέσω όρο το 25-30% της αξίας του ρεύματος που κατανάλωναν. Η υπόθεση της απώλειας εσόδων για το ελληνικό δημόσιο είχε έρθει στο φως μετά από πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Μεταξύ άλλων διαπιστώσεων που είχαν γίνει ήταν και η σχετική.
Μετά από πολλές περιπέτειες, όπου η ρύθμιση είχε μείνει στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών, τελικά υπεγράφη και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος μέσω της οποίας το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει ότι «η εν λόγω παροχή θεωρείται ως αμοιβή σε είδος και κατά συνέπεια ως εισόδημα υποκείμενο σε φόρο εισοδήματος». Αν δηλαδή ένας εργαζόμενος έχει ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και μέσα στο ίδιο έτος η έκπτωση που είχε ανέρχεται στις 3.000 ευρώ τότε θα φορολογηθεί για
εισόδημα 38.000 ευρώ. Από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση το δημόσιο εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα που θα ανέρχονται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμοδίων σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι το ποσό που περνούσε ως αφορολόγητο ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ. Αν και υπήρξαν αρκετές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια προκειμένου να θεωρηθεί ως εισόδημα το συγκεκριμένο ποσό, αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό καθώς οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών φοβόταν το πολιτικό κόστος που θα έχουν.
energypress.gr