Καραβίδες, γουλιανούς και γριβάδια γεύονται οι επισκέπτες της λίμνης Πολυφύτου στα γραφικά ταβερνάκια γύρω από τη λίμνη. Την ίδια στιγμή οι τουρίστες κάνουν τη βόλτα τους στα λιμανάκια, τις πλωτές εξέδρες, τα παρατηρητήρια και τους παραλίμνιους δρόμους ενώ στις υποδομές της ιχθυόσκαλας και τις μονάδες μεταποίησης ξεκινά η διαδικασία της εμπορίας και μεταποίησης των πλούσιων αλιευμάτων της περιοχής ώστε να κατευθυνθούν στη συνέχεια στην αγορά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το όραμα αυτό σχηματίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων για τη λίμνη Πολυφύτου, ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Σε καιρούς δύσκολους για την απασχόληση, το οικοσύστημα της λίμνης, ο μεγάλος πλούτος που διαθέτει και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής χαρακτηρίστηκαν ως ο κατάλληλος συνδυασμός που με τις απαραίτητες παρεμβάσεις θα διαμορφώσει το πλαίσιο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα.
Οι παρεμβάσεις αυτές, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων μελετών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ ΑΕ, έχουν αποκτήσει πλέον συγκεκριμένο χαρακτήρα και σχετίζονται με την κατασκευή υποδομών (λιμανάκια, πλωτές εξέδρες, παρατηρητήρια, παραλίμνιοι δρόμοι-σύνδεση με Κάστρα Σερβίων) σε επιλεγμένα σημεία που θα υποστηρίξουν αλιευτικές και τουριστικές δραστηριότητες. Παράλληλα το ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης της λίμνης Πολυφύτου έχει ενταχθεί στα 181 έργα υψηλής προτεραιότητας όλης της χώρας. Επιπλέον σχεδιάζεται η συνολική αξιοποίηση και σύνδεση της λίμνης Πολυφύτου με την παραλίμνια ζώνη, τον ορεινό όγκο και τα ιστορικά μνημεία του τόπου. Το σχέδιο που προωθείται συμπληρώνουν οι παρεμβάσεις για την κατασκευή αθλητικών υποδομών, την διοργάνωση αθλητικών γεγονότων αλλά και εκπαιδευτικών - επιστημονικών δράσεων γύρω από το
οικοσύστημα της λίμνης.
http://www.agelioforos.gr