VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Νέα τεχνολογία «απειλεί» τα μαχητικά Stealth

Η τεχνολογία Stealth που υπόσχεται να κάνει τα μαχητικά 5ης γενιάς F-22 και F-35 της Αμερικανικής Αεροπορίας αόρατα στα εχθρικά ραντάρ, κινδυνεύει να ακυρωθεί στη πράξη από μία νέα ανακάλυψη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Rochester της Ν Υόρκης.
Βάση των όσων έγιναν γνωστά η μέθοδος εντοπισμού βασίζεται σε σύστημα οπτικής ανίχνευσης - μέσω δέσμης πρωτονίων - το οποίο δεν μπορεί να «ξεγελαστεί», να απορροφηθεί από υλικά RAΜ, ούτε να δεχτεί παρεμβολές όπως γίνεται με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των ραντάρ.
Αυτό που επιδιώκεται είναι η σύγκριση της «εικόνας» της δέσμης όταν ξεκινάει με αυτή που επιστρέφει στο δέκτη, με αποτέλεσμα οι διαφορές ίσως να επιτρέπουν στο μέλλον ακόμη και την αποκάλυψη αεροσκαφών.
Το σύστημα δεν έχει τελειοποιηθεί μέχρι στιγμής αν και αυτό είναι φυσικό καθώς η σχετική τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Τα μαχητικά 5ης γενιάς βασίζονται στην απόκρυψη προκειμένου να επιβιώσουν, καθώς έχουν υποστεί σχεδιαστικά πολλούς συμβιβασμούς, προκειμένου η μορφή τους να μην παραβιάζει βασικές αρχές της τεχνολογίας Stealth.
Αυτή τη στιγμή δεν διακρίνεται στον ορατό ορίζοντα κάποια εξέλιξη ικανή να υπονομεύει την τεχνολογία Stealth, αν και οι σχετικές προσπάθειες στον τομέα αυτό, γίνονται εδώ και πολλά χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή εξέλιξη δίνει νέες κατευθύνσεις στην αποκάλυψη των μαχητικών αυτής της κατηγορίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός συστήματος που ίσως θα είναι σε θέση κάποια στιγμή, να καταργήσει το βασικό πλεονέκτημα των μαχητικών 5ης γενιάς.
Το αν οι σχετικές προσπάθειες αποδώσουν και το πότε θα γίνει αυτό, είναι φυσικά ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top