Συμβατό με τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι
το τελευταίο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, είπε ο αρμόδιος αξιωματούχος
του για την Ελλάδα, Poul Thomsen σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη κατα
την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ
Οι δεσμεύσεις της ευρωζώνης να συνεχίζουν να καλύπτουν το χρηματοδοτικό
κενό της χώρας μπορεί να μην είναι ακόμα συγκεκριμένες, αλλά είναι
σύμφωνες με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΔΝΤ, είπε ο Thomsen
υπονοώντας ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει και αυτό να συγχρηματοδοτεί την
Ελλάδα.Ο Thomsen πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι ότι η ευρωζώνη αναγνώρισε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα μείωσής του στο μέλλον.
Η έγκαιρη συγκεκριμενοποίηση της περαιτέρω αυτής μείωσης καθώς και της συμπλήρωσης του χρηματοδοτικού κενού θα είναι καίρια για την επιτυχία του προγράμματος, τόνισε.
Το εύρος του κενού για το 2015-2016 εκτιμάται στα 5,5-9,5 δις ευρώ και θα επανεκτιμάται τακτικά. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πει κανείς εάν θα χρειαστεί η Ελλάδα και περαιτέρω χρηματοδότηση από τις αρχές του 2015 ή νωρίτερα, συμπλήρωσε ο Thomsen.
Επιπλέον, σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κρίση, αναγνώρισε ότι "η Ελλάδα είχε ήδη διανύσει περισσότερο από το μισό δρόμο" για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, σημείωσε όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσει" για να φτάσει εκεί.
Υπενθύμισε ότι η ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει "εύθραυστη", κάτι που σημαίνει "περισσότερη δουλειά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης" των επενδυτών.
Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι "ζωτικής σημασίας" να καταπολεμηθεί "σοβαρά" η φοροδιαφυγή, ενδημικό πρόβλημα, και να μειωθεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, σημείωσε ο Thomsen.
"Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί", υπογράμμισε τέλος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα.*ethnos.gr