VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης στην υπηρεσία των πολιτών – Μία αξιέπαινη πράξη κοινωνικής προσφοράς στον συνάνθρωπο


  Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης λειτουργεί στην Κοζάνη εδώ και 15 μήνες, από τον Μάρτιο του 2012.
Η δομή αυτή δημιουργήθηκε για να προσφέρει ιατρική κάλυψη σε ανασφάλιστους, άνεργους πολίτες, σε ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ. και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της θεραπείας ή των εξετάσεών τους.
     Είναι μια εθελοντική προσπάθεια kγιατρώνo (οιz οποίοιa συμμετέχουνn μέσω.gr του Ιατρικού συλλόγου), φαρμακοποιών, νοσηλευτών και άλλων πολιτών της Κοζάνης με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας υγείας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, οι οποίοι έχουν ανάγκη.
koinoniko iatreio kozanis     Το Κοινωνικό αυτό ιατρείο παρέχει εξέταση από συνεργαζόμενους ιατρούς, μικροβιολογικές εξετάσεις με τη συνεργασία και την υποστήριξη ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων της πόλης, παρέχει επίσης φάρμακα στους ασθενείς κατόπιν συνταγογράφησης των συνεργαζομένων ιατρών,ko καθώςza καιn.gr ψυχολογική υποστήριξη σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς.
     Προκειμένου να μπορέσει κάποιος να δεχθεί τις παροχές του Κοινωνικού ιατρείου θα πρέπει να προσκομίσει ορισμένα δικαιολογητικά, τα οποία να αποδεικνύουν την οικονομική του κατάσταση και το χαμηλό του εισόδημα. Στη συνέχεια, εκδίδεται μία κάρτα υγείας, η οποία μπορεί να καλύπτει είτε ένα μόνο άτομο εάν κάποιος είναι άγαμος, είτε όλη την οικογένεια εάν κάποιος είναι έγγαμος. Η κάρτα αυτή ισχύει για ένα χρόνο από την ημερομηνία έκδοσής της. Με την επίδειξη της κάρτας αυτής στο Κοινωνικό ιατρείο, μπορεί ο κάτοχός της να κλείσει ραντεβού με συνεργαζόμενους ιατρούς προκειμένου να εξετασθεί.
     Με το Κοινωνικό Ιατρείο συνεργάζονται μέχρις στιγμής περίπου 35 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, 4 φαρμακεία της πόλης, 15 νοσηλεύτριες και περίπου 30 εθελοντές διοικητικών καθηκόντων.
       Ο κ. Αναστάσιος Σεμίζογλου, Ιατρός Καρδιολόγος, Υπεύθυνος της Ιατρικής Ομάδας του Κοινωνικού Ιατρείου Κοζάνης, αναφέρει μιλώντας για την όλη προσπάθεια:
dimitra karagianni     «Στο Κοινωνικό Ιατρείο παρέχεται μία πρωτοβάθμια περίθαλψη ικανοποιητική. Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν όλες οι ειδικότητες ιατρών, και ευελπιστούμε να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και άλλοι συνάδελφοί μας». Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, οι ειδικοί γιατροί προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους κυρίως στα ιατρεία τους. Υπάρχουν καθημερινά νοσηλευτές στον χώρο του Κοινωνικού ιατρείου, οι οποίοι βλέποντας σφαιρικά τον ασθενή, στη συνέχεια τον κατευθύνουν στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα. «Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει προσπάθεια για να πραγματοποιείται εξέταση των ασθενών από ειδικούς ιατρούς και στον χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου. Αυτό είναι κάτι που γίνεται μέχρι στιγμής μία με δύο φορές την εβδομάδα, και ελπίζουμε σταδιακά να εξοπλίσουμε καλύτερα τον χώρο, ώστε να μπορούν να εξετάζονται εκεί περισσότεροι ασθενείς από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων», σημειώνει ο κ. Σεμίζογλου, ενώ αναφέρει ακόμη ότι οι ελλείψεις του Κοινωνικού ιατρείου καλύπτονται σταδιακά και ο χώρος πλαισιώνεται σιγά σιγά με τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα. Επισημαίνει ακόμη ότι στην όλη προσπάθεια είναι αρωγοί διάφοροι ιδιώτες εθελοντές, αλλά και ορισμένοι φορείς της πόλης, όπως για παράδειγμα ο δήμος Κοζάνης που έχει παραχωρήσει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο και καλύπτει τα βασικά λειτουργικά του έξοδα. Κινήσεις συμπαράστασης εκφράζονται και από άλλες πλευρές, όπως για παράδειγμα από τον Φιλοπρόοδο σύλλογο που ανέλαβε πρόσφατα με μέρος των εσόδων συναυλίας να καλύψει έξοδα αγοράς ιατρικών μηχανημάτων.
     Όπως αναφέρει ο κ. Σεμίζογλου, το Κοινωνικό ιατρείο παρέχει στους ασθενείς μεγάλη ποσότητα φαρμάκων, τα οποία προσφέρονται επίσης από ιδιώτες, συνεργαζόμενα φαρμακεία, κλινικές κ.λ.π. «Υπάρχει γενικά ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά. Ίσως η κρίση να ενισχύει αυτή την ανάγκη για αλληλεγγύη. Η ανταπόκριση πάντως του κόσμου στο κάλεσμα για προσφορά στον συνάνθρωπο είναι εντυπωσιακή. Οι εθελοντές είναι πάρα πολλοί, επισημαίνει, και προσθέτει: «Μέχρι στιγμής τα περιστατικά που είχαμε ήταν περιορισμένα. Ίσως ο κόσμος να διστάζει ακόμη, ίσως να μην το γνωρίζει κιόλας. Όμως σιγά σιγά, πιστεύω, αυτό θα αλλάξει. Εξάλλου, η προσφορά του Κοινωνικού ιατρείου είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς πόσα χρήματα χρειάζονται προκειμένου κάποιος να εξεταστεί από έναν ιδιώτη γιατρό ή να κάνει εξετάσεις. Υπάρχει πραγματικά πολύς κόσμος που δεν έχει αυτά τα χρήματα».
     Ο κ. Σεμίζογλου υπογραμμίζει ότι η φιλοσοφία του Κοινωνικού Ιατρείου είναι να μπορεί να εξεταστεί από γιατρό ακόμα και ο άνθρωπος που δεν έχει χρήματα. «Το επάγγελμά μας είναι σύμφυτο με την κοινωνική προσφορά. Είναι άλλωστε λειτούργημα. Θεωρώ –και θέλω να πιστεύω- ότι όλοι οι συνάδελφοί μας έχουν κοινωνικές ευαισθησίες και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που πάσχει. Πιστεύουμε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο θα εξοπλιστεί κατάλληλα και ότι η προσπάθεια αυτή στο μέλλον θα πάει ακόμα καλύτερα», υπογραμμίζει.
     Ο κ. Χάρης Κουζιάκης, εθελοντής στο διοικητικό προσωπικό του Κοινωνικού Ιατρείου, αναφέρει από την πλευρά του σχετικά με την προσπάθεια αυτή: «Το Κοινωνικό ιατρείο είναι μια κίνηση εθελοντών που θέλει να προφέρει μία άρτια πρωτοβάθμια ιατρική κάλυψη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κι αν είναι απαραίτητο, να τους στηρίξει παρέχοντάς τους και δευτεροβάθμια κάλυψη». Όπως σημειώνει ο κ. Κουζιάκης, οι δομές κοινωνικού ενδιαφέροντος δημιουργούν, ιδιαίτερα στις μέρες μας, πιο στενές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. «Σίγουρα δεν είναι εύκολο να προσφέρει κανείς χρόνο και ενέργεια από τον εαυτό του, είναι όμως αναγκαίο σήμερα, γι’ αυτό και προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη».  Όπως αναφέρει ο κ. Κουζιάκης, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα περίπου 60 κάρτες υγείας από το Κοινωνικό ιατρείο, που αντιστοιχούν βέβαια σε πολύ περισσότερα άτομα, αφού η κάθε κάρτα μπορεί να καλύπτει μία ολόκληρη οικογένεια. Στο Κοινωνικό ιατρείο μέχρι στιγμής έχουν απευθυνθεί αρκετοί μετανάστες, που είναι συνήθως ανασφάλιστοι και δεν έχουν καμία πρόνοια, αλλά και αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι λόγω της κρίσης που εντείνεται αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. «Πολλοί έρχονται απλά και μόνο για να πάρουν δωρεάν τα φάρμακά τους, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές», συμπληρώνει ο κ. Κουζιάκης.
     Με σύνθημα, λοιπόν, «Κανείς μόνος του στην κρίση» οι άνθρωποι που στηρίζουν το Κοινωνικό Ιατρείο έρχονται σε μία εποχή κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, ηθικής, να προσφέρουν ένα κομμάτι από τον χρόνο και τον εαυτό τους στους άλλους. Πιστεύοντας πως η αυτοοργάνωση και η υγιής αντίσταση σε όσα συμβαίνουν είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, στηρίζουν τον συνάνθρωπο και γίνονται αρωγοί σε μία ειλικρινή προσπάθεια για καλυτέρευση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων, αλλά και για αλλαγή στον σύγχρονο τρόπο σκέψης και λειτουργίας της κοινωνίας. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να θεμελιωθεί μια νέα συνείδηση συνεργασίας, συμμετοχής, συλλογικής δουλειάς και προάσπισης των ανθρώπινων και κοινωνικών σχέσεων που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
     Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούν να το επισκέπτονται όλοι οι ανασφάλιστοι,  άνεργοι ή με χαμηλό εισόδημα πολίτες, αρχικά για την έκδοση της απαραίτητης κάρτας υγείας και στη συνέχεια για δωρεάν ιατρική εξέταση και χορήγηση φαρμάκων.
     Επίσης όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή είτε μέσω της εθελοντικής τους εργασίας, είτε  προσφέροντας ηθική και υλική βοήθεια, μπορούν και αυτοί να επισκέπτονται για ενημέρωση το χώρο του Ιατρείου ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά.
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης:
Οδός: Πλακοπίτη 11 (κτίριο 40 Μάρτυρες)
Ώρες λειτουργίας: 5.00 έως τις 9.00 το απόγευμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24610-42257
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: koinwniakoz@gmail.com
Facebook/KoinwnikoIatreioKozanis


ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Live-Avlesinfo.blogspot.com

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSubBiaz4gdhXB0C4FIGUIINrjVYGYQxh2VPWw4PcrCseAxJwPyiVMkhAGSzF-YBHqnsPD7c4oHgISQInYvqabO0j2qc7jEWa9DscTndkGy7YOJTkA-r2mszZ5A6oyceFC5Humln8FuGE/s1600/hhhhhh33.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPQOrUtHEGjBc1U8rIwJDWuBZR0phJVwXgHhuE5GcXhBZ88UIT1OFDccS53_iDv0U72YwbdjBbQM_Xwgsuz1fJRGY7_VTHb2hmHc6S4Zb5uJ2RzEixQyPmrClnme78CCGbXDg3iv4UrPI/s1600/icon_media.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibdZQ8BaAHaW9LWIrqBS43dxURWF0-3SnpxgSXzA7VXCF1W2wFsRn9r4BHRbGHTIvgmbuFpO1Fnq6IOFM52mbWa4WXMIDdkasNN8YT9y_dAGRYTvUl9FST6EbPD0EAwlOti3VAL4916yA/s200/icon_economy.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjegpu5XD8ZZk5g5jfsnOfacPPy_qyGsl13ape_plypSHye_UMPj1Ve44mSDemmygYsNfcRAS2knmHOETJBTxJxCxEAXmSZ4HfYcHyf-b2bOrpey0Iy6tsHLPh1QvNY01FciK6oHDARJTs/s200/icon_reportage.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtu0h8iG3QbyIhvdOyQxv-2x81tG1q6aa4w1v0MUPgVenRmwZbzNC8rLhf4jXjcbZkLxqD9jaeTiedKRq4_i5sXMZ-tAYJsAWz_ERRSN3diYkrD_IUSOOq2v4AQ-1KkpmKTMgOVIGWmAk/s200/sss.gif


back to top