VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Παιδικό θέατρο “Χάιντι” την Παρασκευή 28/06 στο Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών Πτολεμαΐδας


 Το κλασσικό και πασίγνωστο παιδικό μυθιστόρημα της Γιοχάνα Σπίρι, το οποίο αγαπήθηκε από γενιές και γενιές μικρών (και όχι μόνο) παιδιών, ανεβασμένο από επαγγελματίες ηθοποιούς με όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για μια παιδική παράσταση. 
Το έργο προάγει την αγάπη για την φύση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που βλέπει πιο «καθαρά» τις αληθινές αξίες της ζωής όπως την δύναμη της φύσης και πως αυτή σε αρμονική συνύπαρξη με τον άνθρωπο μπορεί να αλλάξει και να βοηθήσει τις σχέσεις μεταξύ μας. Την φιλία και την αγάπη απέναντι στον συνάνθρωπο !
paidiko_theatroΣυγγραφέας : ΓΙΟΧΑΝΑ ΣΠΙΡΙ
Η Γιοχάνα Σπίρι γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1829 στο Χίρτσελ, ένα γραφικό χωριό της Ελβετίας. Το σπίτι της είχε θέα στα καταπράσινα βουνά της Ζυρίχης και οι αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια, που ήταν γεμάτες με τα χρώματα και τις ευωδιές της φύσης, απαντούν και στα βιβλία της. Λάτρευε τη γενέτειρά της αλλά μετά το γάμο της με τον δικηγόρο Μπέρνχαρντ Σπίρι, το 1952, έφυγε και εγκαταστάθηκε μαζί του στη Ζυρίχη. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, που πήρε το όνομα του πατέρα του.
Το 1872 η Γιοχάνα άρχισε να γράφει τη «Χάιντι». Το βιβλίο με τίτλο «Τα χρόνια μάθησης και περιπλάνησης της Χάιντι» κυκλοφόρησε το 1880 με ψευδώνυμο και διαβάστηκε πολύ από τους αναγνώστες. Ένα χρόνο μετά, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η Χάιντι μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι έμαθε» με το πραγματικό όνομα της συγγραφέως και αγαπήθηκε εξίσου με το προηγούμενο. Η Γιοχάνα Σπίρι είχε πλέον κερδίσει τις καρδιές πολλών αναγνωστών και ιδιαίτερα των παιδιών. Εκτός από τη «Χάιντι» έγραψε και άλλες ιστορίες για παιδιά αλλά και βιβλία για ενηλίκους.
Η Γιοχάνα Σπίρι δικαίως θεωρείται πρωτοπόρος της παιδικής λογοτεχνίας. Για να γράψει τα βιβλία της ταξίδεψε στον κόσμο των παιδιών κι έγινε ένα από αυτά. Χρησιμοποίησε τη γλώσσα τους, δανείστηκε την αθωότητά τους και μέσα από τα βιβλία της μίλησε για την αγάπη εκείνη που μπορεί να πετύχει τα πάντα, ακόμη και αυτά που φαίνονται ακατόρθωτα!
Η «Χάιντι» έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η Χάιντι πηγαίνει να μείνει στο βουνό με τον γκρινιάρη παππού της που ποτέ δεν είχε γνωρίσει. Οι δυο τους όμως μαθαίνουν με τον καιρό να αγαπούν ο ένας τον άλλο. Ωστόσο η ήρεμη και πολύ ενδιαφέρουσα παραδοσιακή ζωή τους στην φύση ,αναστατώνεται με την άφιξη της θείας της Χάιντι που την πιέζει να αποδεχθεί μια ζωή μακριά από τον παππού της και τον Πέτερ . Θα πρέπει έπειτα από την ενασχόληση της με την φύση και τα ζώα, να βρεθεί στο σχολείο, δίπλα στην αυστηρή Μαντάμ Ροτενμάιερ και την φίλη της Κλάρα. Η απουσία όμως του παππού της είναι μεγάλη και η ηρωίδα μας λαχταρά για τη στιγμή που θα ξαναγυρίσει κοντά του.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Τίτλος «Χάιντι» (Το κορίτσι των Άλπεων)
Σκηνοθεσία Φώτης Σπύρος
Συγγραφέας Γιοχάνα Σπίρι
Διασκευή – Μετάφραση Φώτης Σπύρος
Σχεδιασμός Φωτισμών Πασχάλης Λόκας
Γραφιστικά Θύμιος Βούντας
Σκηνογραφία Βαλεντίνο Βλάσσης Βαλάσης
Ενδυματολόγος Ελένη Ψύρρα
Παραγωγός Δημήτρης Καράτζιος
ΠΑΙΖΟΥΝ
Ευγενία Ματζιαφού :Χάιντι
Χρήστος Κορδελάς : (Παππούς – Σεμπάστιαν)
Χρύσα Τζουβάρα : (Θεία Ντέντε – Ασπρούλα – Κλάρα- Γιαγιά)
Αλέξανδρος Ζαφειριαδης : (Πέτερ – Φροϊλάιν Ροτενμάιερ – κ. Ζέζεμαν )
* Η παράσταση θα δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες γονείς και παιδιά να παρακολουθήσουν μια εξαιρετικά ποιοτική παραγωγή*
ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ – ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ Ώρα 21.15
ΠΡΟΠ : ΒΙΒΛ/ΛΕΙΟ ΛΕΚΤΩΡ – 24630 53250
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 80 ΛΕΠΤΑ (10’ Διάλλειμα) ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 10 €
Υπεύθυνος Επικοινωνίας : 
Αλέξανδρος Συμεωνίδης
alexandrostrilogia@gmail.com
Live-Avlesinfo.blogspot.com

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSubBiaz4gdhXB0C4FIGUIINrjVYGYQxh2VPWw4PcrCseAxJwPyiVMkhAGSzF-YBHqnsPD7c4oHgISQInYvqabO0j2qc7jEWa9DscTndkGy7YOJTkA-r2mszZ5A6oyceFC5Humln8FuGE/s1600/hhhhhh33.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPQOrUtHEGjBc1U8rIwJDWuBZR0phJVwXgHhuE5GcXhBZ88UIT1OFDccS53_iDv0U72YwbdjBbQM_Xwgsuz1fJRGY7_VTHb2hmHc6S4Zb5uJ2RzEixQyPmrClnme78CCGbXDg3iv4UrPI/s1600/icon_media.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibdZQ8BaAHaW9LWIrqBS43dxURWF0-3SnpxgSXzA7VXCF1W2wFsRn9r4BHRbGHTIvgmbuFpO1Fnq6IOFM52mbWa4WXMIDdkasNN8YT9y_dAGRYTvUl9FST6EbPD0EAwlOti3VAL4916yA/s200/icon_economy.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjegpu5XD8ZZk5g5jfsnOfacPPy_qyGsl13ape_plypSHye_UMPj1Ve44mSDemmygYsNfcRAS2knmHOETJBTxJxCxEAXmSZ4HfYcHyf-b2bOrpey0Iy6tsHLPh1QvNY01FciK6oHDARJTs/s200/icon_reportage.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtu0h8iG3QbyIhvdOyQxv-2x81tG1q6aa4w1v0MUPgVenRmwZbzNC8rLhf4jXjcbZkLxqD9jaeTiedKRq4_i5sXMZ-tAYJsAWz_ERRSN3diYkrD_IUSOOq2v4AQ-1KkpmKTMgOVIGWmAk/s200/sss.gif


back to top