VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Συνέντευξη με την Βίκυ Καρακλάνη- Διαιτολόγο...


Βίκυ Καρακλάνη
Διαιτολόγος

--- Βίκυ, πείτε μας μερικά πράγματα, για τον εαυτό σας, σε σχέση με την διαιτολογία
και την επιστημονική σας εξειδίκευση;

''Αποφοίτησα από το τμήμα Διατροφής -Διαιτολογίας Α.Τ.Ε.Ι Θεσ/νίκης. Στόχος μου είναι η συνεχής επιμόρφωση πάνω σε θέματα διατροφής και κλινικών παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή. Έχω εκπαιδευτεί στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο “Μαμάτσειο” Κοζάνης στη διατροφική αντιμετώπιση ασθενειών με παθολογικές καταστάσεις ( νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αναιμία, υπέρταση). Μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 εργάστηκα ως επιστημονική υπεύθυνη διατροφής στη ΝΟΥΤΡΙΣΙΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Από το 2003 έως σήμερα έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια πάνω στην εξέλιξη της επιστήμης της διατροφής . Αρθρογραφώ τακτικά σε τοπικές εφημερίδες και σε site στο διαδίκτυο , ενώ έχω κάνει και παρουσιάσεις στα τοπικά κανάλια της πόλης ( TOP “Υγιεινές συζητήσεις”, FLASH “Ζούμε Μαζί”).
Από το Δεκέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα διατηρώ νόμιμο διαιτολογικό γραφείο στην Κοζάνη επί της οδού Εστίας 3. ''

--- Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής, στην ποιοτική ζωή του ανθρώπου;

'' Η μελέτη των αναγκών διατροφής απασχόλησε τον άνθρωπο από την εποχή του Ιπποκράτη που αφιέρωσε ειδικό σύγγραμμα για την διατροφή στο οποίο αναφέρει ότι η αιτία των διαφόρων ασθενειών τις πιο πολλές φορές είναι η κακή διατροφή.
Η υγεία μας πράγματι έχει άμεση σχέση με την διατροφή μας ..Για να εξασφαλίσουμε λοιπόν καλή υγεία χρειαζόμαστε καλή διατροφή και λέγοντας καλή διατροφή εννοούμε ότι ο άνθρωπος πρέπει να παίρνει τροφή ποιοτική και ποσοτική ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός σε θρεπτικά συστατικά ώστε να προστατεύεται η υγεία του. ''

--- Τα διαιτολογικά προγράμματα συμβάλουν αποτελεσματικά στην βελτίωση και διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου σώματος;

'' Ένα διαιτολογικό πρόγραμμα που δίνεται από Διαιτολόγο -Διατροφολόγο είναι πάντα
εξατομικευμένο στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά .Σκοπός του είναι να δώσει την ικανότητα στον άνθρωπο να χρησιμοποιήσει με το καλύτερο τρόπο τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει κάθε τροφή ( συνδυασμός τροφίμων ), να βοηθήσει στον προγραμματισμό , την επιλογή , την αγορά και την παρασκευή της τροφής καθώς επίσης να μάθουμε και να γνωρίσουμε τις τροφές που καταναλώνουμε. ''


--- Η παχυσαρκία είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα. Είμαστε σχεδόν πρώτοι στην Ευρώπη, ως παχύσαρκος λαός! Πως κρίνεις αυτή την κατάσταση;

'' Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι η παχυσαρκία εξελίσσεται σε μάστιγα στην Ελλάδα
η οποία σύμφωνα με έρευνα είναι υπεύθυνη για το 10-13% των θανάτων στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μία στις τρεις γυναίκες και ο ένας στους τρεις άντρες στη χώρα είναι παχύσαρκοι, ενώ τα Ελληνόπουλα, μαζί με τα παιδιά από τις ΗΠΑ είναι τα πιο παχύσαρκα στη Γη.
 Tο 30% των Ελληνίδων γυναικών είναι παχύσαρκες (1η θέση στην Ευρώπη)
 Tο 30% των Ελλήνων ανδρών είναι παχύσαρκοι (2η θέση στην Ευρώπη)
 Tο 26% των αγοριών και το 19% των κοριτσιών ηλικίας 6-17 ετών είναι υπέρβαρα
Η παχυσαρκία αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό στρώμα αλλά περισσότερο τους φτωχότερους ανθρώπους που δεν τρέφονται ποιοτικά.
Όσον αφορά την βασική αιτία του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας αυτό εντοπίζεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, τα άστατα γεύματα, το γρήγορο φαγητό, αλλά και το σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει απομακρύνει γονείς και παιδιά από το οικογενειακό τραπέζι. ''


--- Οι γυναίκες ή οι άνδρες προσέχουν περισσότερο την διατροφή τους;

''Από την εμπειρία μου θα έλεγα ότι οι γυναίκες απευθύνονται πιο συχνά σε ένα διαιτολόγο για να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής κυρίως για λόγους εμφάνισης και όχι τόσο για λόγους υγείας, γι αυτό και εύκολα παραπλανούνται από επιτήδειους που προωθούν σκευάσματα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους ή ακολουθούν την “ δίαιτα”κάποιας
γνωστής τους , οι άντρες από την άλλη όταν αποφασίσουν να επισκεφτούν ένα διαιτολόγο είναι περισσότερο επίμονοι και συμμορφώνονται γρηγορότερα στους κανόνες της διατροφής.''

--- Tα διαιτολογικά προγράμματα, είναι προσιτά για όλους; Tι κόστος έχουν;

''Το γεγονός και μόνο ότι κάποιος αποφασίζει να επισκεφτεί ένα διαιτολόγο- διατροφολόγο είναι κέρδος από μόνο του .Η σωστή διατροφή είναι οικονομική , όταν σκεφτούμε ότι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά , φρούτα ,όσπρια και λιγότερο κόκκινο κρέας , γλυκά και έτοιμα φαγητά . Έτσι το να μαγειρεύει κάποιος στο σπίτι του χρησιμοποιώντας τροφές ποιοτικές οι οποίες αρκούν για να ταΐσουν μια οικογένεια ( π.χ όσπρια) ,αντί να αγοράζει κάθε μέρα έτοιμο φαγητό ,αυτό σημαίνει οικονομία στην τσέπη του και πόσο μάλλον για την υγεία του ....''


--- Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να κάνει κάποιος δίαιτα;


''Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η σωστή δίαιτα πρέπει να στοχεύει στη σταδιακή μείωση του
βάρους ( δηλαδή το 1% του σωματικού μας βάρους για παράδειγμα κάποιος που είναι 70
κιλά να χάνει 700 γραμμάρια την εβδομάδα ).Νέες μελέτες όμως έδειξαν ότι μπορούμε να
έχουμε και μεγαλύτερη απώλεια της τάξεως του 1,5 – 2% του σωματικού μας βάρους ( σε
κάποιον που είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος) δηλαδή μέχρι και 1,5 -2 κιλά την εβδομάδα
αρκεί η διατροφή μας να στοχεύει στη διατήρηση του πρωτεϊνικού ισοζυγίου,στην αύξηση
της φυσικής δραστηριότητας ( αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο, αρκεί και το
καθημερινό γρήγορο περπάτημα ), στη μείωση του σωματικού λίπους και στη Διατροφική
εκπαίδευση με τη βοήθεια του Διαιτολόγου -Διατροφολόγου. Μόνο έτσι μπορεί το
αποτέλεσμα να είναι μακροχρόνιο! ''
Live-Avlesinfo.blogspot.com

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSubBiaz4gdhXB0C4FIGUIINrjVYGYQxh2VPWw4PcrCseAxJwPyiVMkhAGSzF-YBHqnsPD7c4oHgISQInYvqabO0j2qc7jEWa9DscTndkGy7YOJTkA-r2mszZ5A6oyceFC5Humln8FuGE/s1600/hhhhhh33.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPQOrUtHEGjBc1U8rIwJDWuBZR0phJVwXgHhuE5GcXhBZ88UIT1OFDccS53_iDv0U72YwbdjBbQM_Xwgsuz1fJRGY7_VTHb2hmHc6S4Zb5uJ2RzEixQyPmrClnme78CCGbXDg3iv4UrPI/s1600/icon_media.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibdZQ8BaAHaW9LWIrqBS43dxURWF0-3SnpxgSXzA7VXCF1W2wFsRn9r4BHRbGHTIvgmbuFpO1Fnq6IOFM52mbWa4WXMIDdkasNN8YT9y_dAGRYTvUl9FST6EbPD0EAwlOti3VAL4916yA/s200/icon_economy.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjegpu5XD8ZZk5g5jfsnOfacPPy_qyGsl13ape_plypSHye_UMPj1Ve44mSDemmygYsNfcRAS2knmHOETJBTxJxCxEAXmSZ4HfYcHyf-b2bOrpey0Iy6tsHLPh1QvNY01FciK6oHDARJTs/s200/icon_reportage.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtu0h8iG3QbyIhvdOyQxv-2x81tG1q6aa4w1v0MUPgVenRmwZbzNC8rLhf4jXjcbZkLxqD9jaeTiedKRq4_i5sXMZ-tAYJsAWz_ERRSN3diYkrD_IUSOOq2v4AQ-1KkpmKTMgOVIGWmAk/s200/sss.gif


back to top