Σοκ... προκαλεί το άλμα στις διακοπές ηλεκτροδότησης που κάνει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις για απλήρωτους λογαριασμούς. Αυτές εκτινάχθηκαν στις 30.000 τον μήνα, ή 1.000 οικογένειες και εμπορικά καταστήματα την ημέρα μένουν στο σκοτάδι, από περίπου 7.000 που ήταν τον Ιανουάριο. Αποκαλύπτεται το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τις οικογένειες και τους μικρομεσαίους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έγγραφο του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου. Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν σε διακοπές ηλεκτροδότησης στο Θριάσιο Πεδίο, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ εξαντλεί την αυστηρότητά της σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει πως «στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας οι διακοπές του ρεύματος που πραγματοποιούνται στο σύνολο των οικιακών και εμπορικών πελατών δεν ξεπερνούν μηνιαίως τις 280 περιπτώσεις, όταν πανελλαδικά πραγματοποιούνται περί τις 30.000 διακοπές ρεύματος εξαιτίας χρεών προς την εταιρεία».
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης, οι «αποκοπές», όπως τις αποκαλεί η ΔΕΗ, τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 6.978, τον Φεβρουάριο 8.152, ενώ τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν στις 25.256, για να υποχωρήσουν στις 19.523 τον Απρίλιο και τώρα να εκτιναχθούν στις 30.000. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ο μικρός αριθμός διακοπών το πρώτο δίμηνο του έτους οφείλεται στο ότι η Επιχείρηση δεν μπορούσε να κόψει το ρεύμα, αφού μέχρι τότε δικαστική απόφαση εμπόδιζε τις διακοπές λόγω του ειδικού τέλους ακινήτων. Οταν η είσπραξή του ανατέθηκε στις Εφορίες, η ΔΕΗ άρχισε ξανά τις αποκοπές στους απλήρωτους λογαριασμούς.
Πάντως, οι 30.000 μηνιαίως διακοπές ρεύματος είναι υψηλότερες και από το 2011, οπότε και ο μέσος μηνιαίος ρυθμός ήταν στις 25.000. Αν και ο κ. Ζερβός στην απάντησή του σημειώνει πως ο αριθμός δεν είναι υπερβολικός, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα επίσης με τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της ΔΕΗ ανέρχονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στους πελάτες χαμηλής τάσης.*imerisia