VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Ανακοίνωση για το νερό στο Βελβεντό από την "Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού"



Απ’ αφορμή την αισχρή και υποβολιμαία «ανώνυμη» επιστολή με αναφορά στον πρώην Αντιδήμαρχο Βελβεντού κ. Κουρτέλη και «ενέργειές» του για το νερό, αλλά και κατά υπαλλήλων του Δήμου οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Α. Στο Βελβεντό την τελευταία 20ετία έγιναν:
1. Προσθήκη πηγής το 1993
2. Κατασκευή του νέου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (1993 – 1998),
3. Αντικατάσταση τμήματος του εξωτερικού αγωγού 2007-2009
4. Κατασκευή νέου Υδραγωγείου και σύγχρονων δεξαμενών διήθησης-καθίζησης (2008 – 2009).

Με αυτές τις παρεμβάσεις ουσιαστικά επιλύθηκε το πρόβλημα ποσότητας και ποιότητας του νερού ύδρευσης, αρκεί πάντα να ελέγχεται η όλη διαδικασία και η κατάσταση των αγωγών από τους αρμόδιους.
Η φύση και η θέση (χωροταξία) των πηγών και η όδευση του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης ιδίως στον Θολόλακκα, ανέκαθεν δημιουργούσαν και δημιουργούν επί μέρους προβλήματα. Ο χειρισμός όμως, αλλά και η ταχύτητα παρέμβασης μέχρι τα τέλη του 2010 από τις τότε δημοτικές αρχές του Βελβεντού, δεν επέτρεπαν να παρουσιάζονται προβλήματα υδροδότησης του οικισμού, πολύ δε περισσότερο δεν παρουσιάζονταν το φαινόμενο, ολόκληρο το Βελβεντό ή μεμονωμένες περιοχές του να μην έχουν νερό για ένα, δύο ή και περισσότερα εικοσιτετράωρα. Γιατί οι δημοτικές αρχές διαπίστωναν αμέσως την κάθε ζημιά και ενεργούσαν τάχιστα, ώστε να μη φτάσει στο σημείο να αδειάζουν οι δεξαμενές και μετά να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα.

Β. Τη χρονιά που διανύουμε, άλλαξαν πολλά, κυριολεκτικά ήρθαν τα πάνω κάτω. Παρουσιάστηκαν βλάβες στον εξωτερικό αγωγό, άλλες συνήθεις όπως τα προηγούμενα χρόνια, αφού σε πολλά σημεία το δίκτυο συμπληρώνει σιγά- σιγά και κάποιο χρόνο ζωής, και άλλες βλάβες εξαιτίας της επιβάρυνσης του εδάφους κατά μήκος τμήματος του αγωγού στον Θολόλακκα, επειδή αυτοί που καθάρισαν τις κατολισθήσεις στο δρόμο για το Καταφύγι (στο 20ο χλμ) κακώς έριξαν τα μπάζα επί των εδαφών που διέρχεται ο αγωγός. Αυτό είχε σαν συνέπεια την υπερ-πίεση του αγωγού και τα απανωτά του σπασίματα. Αυτές οι ζημιές σε συνδυασμό και κυρίως με το ότι η έλλειψη νερού στο υδραγωγείο φέτος διαπιστώνονταν όταν τα πρώτα σπίτια δεν είχαν πλέον νερό, ήταν φυσικό να δημιουργήσουν προβλήματα μη υδροδότησης του οικισμού για πολλές ώρες και ως δύο και παραπάνω εικοσιτετράωρα.
Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές του Βελβεντού μεριμνούσαν καθημερινά – με αυτοψία πρωί, μεσημέρι, βράδυ – για να έχουν πλήρη γνώση των ποσοτήτων νερού στις δεξαμενές. Κάτι που πλέον δε γινόταν από τις αρχές του χρόνου, όχι μια ή δύο φορές την μέρα, αλλά ούτε και σε εβδομαδιαία βάση. Και εξ αυτού προέκυψε η έλλειψη γνώσης για το πότε δημιουργείται το πρόβλημα, ώστε τάχιστα να επιλυθεί.
Η Δημοτική Αρχή του Βελβεντού σε δύο συναντήσεις της με τη δημοτική αρχή του Καλλικρατικού δήμου, στα τέλη του προηγούμενου και στις αρχές αυτού του χρόνου, την ενημέρωσε διεξοδικά για όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τον έως τότε Δήμο Βελβεντού και μεταξύ αυτών, για τα επί μέρους προβλήματα που παρουσιάζονται στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης. Και έθεσε τον εαυτό της – Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι – στη διάθεσή τους για ό,τι χρειαστούν, για όποια βοήθεια. Αλλά η πρακτική της νυν δημοτικής αρχής, Σερβίων – Βελβεντού από το Γενάρη και μέχρι σήμερα, ήταν η αποφυγή κάθε επικοινωνίας με στελέχη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Βελβεντού και κατ’ επέκταση με την «Κοινωνία Των Πολιτών Του Βελβεντού». Και μάλιστα, κατ’ επανάληψη, σε διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, παρά τις προτροπές υπαλλήλων του νέου Δήμου να επικοινωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια κυρίως από τους πρώην Αντιδημάρχους και προπαντός τον κ. Κουρτέλη, αιρετοί υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής του Καλλικρατικού Δήμου απέκλεισαν αυτή τη δυνατότητα. Το αρνήθηκαν κατηγορηματικά και ενίοτε με απαξιωτικές εκφράσεις προς τον πρώην Αντιδήμαρχο Βελβεντού.
Και φυσικά, ενώ σε περίπτωση καθαριότητας, πυρκαγιών στα Πιέρια κλπ η «Κοινωνία Των Πολιτών Του Βελβεντού» μπήκε μπροστά, προκειμένου να διαφυλαχτούν, έστω και κατ’ ελάχιστο, στοιχειώδεις συνθήκες ποιότητας ζωής των κατοίκων, παρεμβάσεις, χωρίς πρόσκληση και άδεια της δημοτικής αρχής, δεν είναι δυνατόν να γίνουν για ζητήματα ύδρευσης κλπ. Όταν μάλιστα επικρέμονται ακόμη και απειλές εισαγγελικής παρέμβασης!

Γ. Όσον αφορά το «γεγονός» των καταγγελιών διά της ανώνυμης (!) επιστολής:
Να επισημάνουμε καταρχάς, ότι δέκα μήνες τώρα, όχι μόνο η δημοτική αρχή, αλλά ούτε και το «τοπικό συμβούλιο» δεν πήρε χαμπάρι πώς λειτουργεί το όλο δίκτυο ύδρευσης και πώς αντιμετωπίζονται (πώς πρέπει) προβλήματα από ζημιές και ζητήματα χλωρίωσης. Για το ειδικό βέβαια πρόβλημα της χλωρίωσης, αναφερθήκαμε διεξοδικά με άλλες επιστολές μας, όταν ο υπεύθυνος για το Βελβεντό Αντιδήμαρχος θέλησε να κάνει επικοινωνιακό «παιχνίδι» στα Μ.Μ.Ε. αντί να σκύψει πραγματικά στο πρόβλημα. Με βαθύτερο στόχο να προσάψει κατηγορίες στην πρώην Δημοτική Αρχή του Δήμου Βελβεντού και να απαξιώσει την «Κοινωνία Των Πολιτών Του Βελβεντού». Αλλά όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ότι μια έγκυρη δημοτική αρχή τα προβλήματα τα επιλύει και δεν τα εντάσσει σε επικοινωνιακά τερτίπια.

Επί των γεγονότων λοιπόν:
Παρουσιάστηκε τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου (15/10) πρόβλημα επάρκειας νερού σε ορισμένες περιοχές του οικισμού. Η κα πρόεδρος του «τοπικού συμβουλίου» μαζί με τον σύζυγό της – ο οποίος παρεμπιπτόντως «ασκεί καθήκοντα» ανεξαρτήτως ότι δεν είναι αιρετός – και με δύο υπαλλήλους του Δήμου ανέβηκαν στις δεξαμενές για να δουν και να αντιμετωπίσουν προφανώς το πρόβλημα. Πρόβλημα διακοπής υδροδότησης από τον ορεινό όγκο των Πιερίων δεν υπήρξε. Προφανώς και το πρόβλημα δεν λύθηκε αφού η διακοπή νερού επεκτείνονταν και σε άλλα σπίτια του οικισμού.
Λίγο αργότερα ο ένας από τους δυο υπαλλήλους συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρώην Αντιδήμαρχο κ. Κουρτέλη, ζητώντας τη βοήθειά του, μιας και γνωρίζει άριστα τα του δικτύου ύδρευσης. Ο κ. Κουρτέλης, παρά το προχωρημένο της ώρας (11 μ.μ.) προσφέρθηκε ν’ ανέβει μαζί τους στις δεξαμενές και να τους δείξει τεχνικές λεπτομέρειες διαπίστωσης της πιθανής μείωσης του νερού από τον ορεινό όγκο, καθώς και τρόπους διοχέτευσης του νερού σε περιοχές του οικισμού του Βελβεντού εναλλάξ και κατά ζώνες, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι και κανένας δεν έπαιρνε είδηση τις βλάβες του δικτύου, όταν υπήρχε πρόβλημα επάρκειας από κάποιο σπάσιμο των εξωτερικών αγωγών κυρίως. Έτσι έγιναν τα πράγματα και αψευδείς μάρτυρες είναι οι δύο υπάλληλοι του Δήμου.
Προφανώς όμως η κα πρόεδρος του «τοπικού συμβουλίου» κάπου θα… παραφύλαγε (άκουσον-άκουσον) και ακολούθησε η συγκεκριμένη «ανώνυμη» επιστολή, που προφανώς εκπορεύεται από την ίδια, αφού μόνο ή ίδια τους είδε. Η «ανώνυμη» επιστολή μιλάει για… δολιοφθορές! Συγχαρητήρια!
Αν η κ. πρόεδρος, όπως αναφέρεται στην ανώνυμη επιστολή ήταν παρούσα (δεν την είδε και κανένας βεβαίως) και αν αντιλήφθηκε κάτι το παράνομο ή πίστεψε ότι γίνεται δολιοφθορά, δεν θα έπρεπε ευθύς αμέσως να ζητήσει εξηγήσεις από τους υπαλλήλους μέσω του Δήμου; Αν το έκανε, οι υπάλληλοι, παλιοί και έμπειροι όπως είναι, θα της έθεταν το πρόβλημα και παράλληλα θα την ενημέρωναν για τους τρόπους επίλυσης.
Όμως επέλεξε, δια της αόρατης παρουσίας, αντί άλλης ενέργειας τη συκοφαντία διά της ανώνυμης επιστολής.

Όμως ως εδώ και μη παρέκει!!! Δεν πάει άλλο μ’ αυτή τη δημοτική αρχή και τους συνεργάτες της στο Βελβεντό ούτε με την κραυγαλέα απουσία της από τα τρέχοντα προβλήματα.
Δεν πάει άλλο με τις μεθοδεύσεις και τις αισχρολογίες του «τοπικού συμβουλίου»!
Αφού πολλές φορές επιδιώξαμε να συνεισφέρουμε στη Δημοτική αρχή και εκείνη το αρνήθηκε, είμαστε πλέον αναγκασμένοι εκ των προβλημάτων που ζούμε, να προχωρήσουμε σε δραστικές ενέργειες, κάνοντας πράξη τις αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης της 14ης Οκτωβρίου.

ΤΟ Δ.Σ.
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top