Είναι πρόεδρος χωρίς κυβέρνηση, με τη δημοτικότητά του σε ιστορικό χαμηλό
Σε τρομερά δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η αποδοχή του από την κοινωνία έχει πέσει κάτω από το 30% - η χαμηλότερη που είχε ποτέ πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την Πέμπτη, οπότε παραιτήθηκε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, η χώρα ουσιαστικά παραμένει χωρίς κυβέρνηση.Ο πρόεδρος και το ΑΚΕΛ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με το ΔΗΚΟ, το οποίο απέσυρε τους υπουργούς του και είναι με το ένα πόδι εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού. Το ΑΚΕΛ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασώσει τη συνεργασία του με το ΔΗΚΟ, η οποία ποτέ δεν υπήρξε ομαλή στα τριάμισι χρόνια της προεδρίας Χριστόφια.
Ο Δ.Χριστόφιας πιέζεται να παραιτηθεί, όμως το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κύπρου, εάν παραιτηθεί ο πρόεδρος διεξάγονται εκλογές σε 40 μέρες, και ο νέος πρόεδρος εκπληρώνει τη θητεία του προηγούμενου. Όπως δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος Χριστόφιας, με τίποτα δεν θέλουν να γραφτούν στην ιστορία ως η πρώτη κυβέρνηση που δεν εξάντλησε τη θητεία της. Από την άλλη, οι επόμενοι δεκαοκτώ μήνες είναι οι δυσκολότεροι:
-Η οικονομία έχει τεράστια προβλήματα, κυρίως σε ό, τι αφορά το κόστος λειτουργίας του κράτους. Για να μπορέσει η Κύπρος να μειώσει τα ελλείμματά της πρέπει να κάνει σοβαρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
-Στο Κυπριακό οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες είναι καταλυτικές. Ο Χριστόφιας συμφώνησε να μπει σε εντατικές συνομιλίες με τον Έρογλου, οι οποίες θα κρατήσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Τότε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα αποφασίσει εάν το Κυπριακό θα μπορεί να λυθεί με συνομιλίες, ή θα καταθέσει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Και το ερώτημα είναι: Θα μπορέσει ο Χριστόφιας να διαπραγματευτεί, όταν είναι υπό αμφισβήτηση στην Κύπρο; Και θα μπορέσει να περάσει μια λύση από το λαό, αν την υπογράψει;
Σε ένα χρόνο η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Υπάρχουν αμφιβολίες αν θα μπορέσει στη σημερινή της κατάσταση να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν, περιλαμβανομένου και του παγώματος σχέσεων Ε.Ε-Τουρκίας. newsbeast.gr