VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Εννέα γλύπτες επί το έργον

Εννέα γλύπτες λαξεύουν ντόπιο μάρμαρο Τρανόβαλτου Κοζάνης, δίνοντας μορφή σε κρύους άμορφους όγκους, στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και εξηγούν σε επισκέπτες τα μυστικά της τέχνης.

Μικρά παιδιά της περιοχής συγκεντρώνουν ό,τι περισσεύει και με την καθοδήγηση ειδικού ψηφιδογράφου δημιουργούν ψηφιδωτά που θα κοσμήσουν χώρους του μουσείου, όπως και τα έργα των γλυπτών, τα οποία θα χρωματιστούν με βάση τις αρχαίες τεχνικές.

Το Εργαστήριο - Συμπόσιο Γλυπτικής και Ζωγραφικής διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το Μουσείο Αιανής και τη Λ' Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

Η φετινή διοργάνωση έχει θέμα "Με αφορμή το παρελθόν - Σύγχρονα εικαστικά έργα" και, εκτός των καθιερωμένων καλλιτεχνών, συμμετέχει σε αυτήν το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με πέντε φοιτητές και έναν διδάσκοντα.

"Η ιδέα ξεκίνησε το 2008, από μια ομάδα ντόπιων καλλιτεχνών με επικεφαλής τον Θάνο Καρώνη, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις αρχαιότητες του μουσείου και την ιστορικότητα του τόπου για να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα στο ντόπιο μάρμαρο Τρανόβαλτου", είπε στο "Εθνος" η διευθύντρια της Λ' ΕΚΠΑ Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη και πρόσθεσε: "Τέσσερα χρόνια μετά, ο περιβάλλων χώρος του μουσείου έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη υπαίθρια έκθεση γλυπτικής και πλέον ο επισκέπτης βλέπει το μουσείο πρώτα από έξω και μετά από μέσα".

Οι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν στο Συμπόσιο εθελοντικά, χωρίς αμοιβή, ξεκίνησαν το έργο τους στις 13 Ιουλίου και θα το ολοκληρώσουν αύριο, Παρασκευή 22 Ιουλίου. Πρόκειται για τους Φ. Καλαμάρα, Θ. Καρώνη, Β. Κυριάκη, Θ. Μακινατζή, Δ. Ξενάκη, Κ. Παλιάν, Ζ. Σεϊτάνη, Χρ. Σταύρεβα, Αλ. Τσίτσιντα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ethnos.gr

Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top