Το τέλος της ρητορικής της συναίνεσης σηματοδοτεί συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε στη στρατηγική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, σηκώνοντας τους τόνους. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δρα με ανευθυνότητα και απέρριψε το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
"Η χώρα μας δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της σύγχρονης ιστορίας της. Γι' αυτό και όσοι μιλούν για εκλογές σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις", επεσήμανε.
Διευκρίνισε ότι το μνημόνιο για το νέο πακέτο στήριξης θα ψηφιστεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών. "Αν τα άλλα κόμματα δεν ανταποκριθούν και πάλι, εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας", είπε.
Ερωτηθείς αν θα ξαναζητήσει τη συνεργασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε ότι δεν τρέφει ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αλλάξει η "ανεύθυνη" στάση της. Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά, προσωπικά, ότι "έχει επιλέξει να στέκεται απέναντι, να κάνει κριτική και να μην αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη". Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει την πολυτέλεια να το πράττει, επειδή η κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα.
Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την εφαρμογή άλλης πολιτικής από εκείνη που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, αναφέροντας ότι καθήκον της κυβέρνησης ήταν να μην πέσει η χώρα στο γκρεμό. "Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για μία υπεύθυνη κυβέρνηση", σημείωσε. Έθεσε ως μοναδική "κόκκινη γραμμή" το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.
Όσον αφορά στη συζήτηση περί "επιλεκτικής χρεοκοπίας", επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη στάση πληρωμών, λέγοντας πως "καταφέραμε να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα και ούτε πρόκειται να χρεοκοπήσει". Πρόσθεσε πως στη διαπραγμάτευση για το χρέος "δεν χωρούν ανεύθυνες φωνές που καλλιεργούν το φόβο".
Σχολιάζοντας τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, παραδέχτηκε πως ό,τι και αν γίνει, αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή θα ισοδυναμεί με μια τρύπα στο νερό. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική για τους επενδυτές, λόγω "της βαθιά πελατειακής και αντιαναπτυξιακής αντίληψης και δομής του κράτους" και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Υποσχέθηκε ότι θα χτυπήσει "αλύπητα" οι νησίδες παρανομίας στην κοινωνία. Έστειλε εκ νέου μήνυμα στη Δικαιοσύνη, ότι "απομένει να ανταποκριθεί και εκείνη στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας για εμπέδωση της ευνομίας".
Αρνήθηκε ότι έθεσε ζήτημα μείωσης της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ με καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι ζητούσε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από την Ευρώπη ήδη από τα τέλη του 2009. "Νομίζετε ότι μας άκουγε κανένας τότε;" διερωτήθηκε και επέρριψε την ευθύνη γι' αυτό στο έλλειμα εμπιστοσύνης, εξαιτίας των πράξεων της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σχετικά με το δημοψήφισμα, δήλωσε ότι δεν θα είναι "τέχνασμα" ή "αντιπερισπασμός", αλλά θα αποσκοπεί σε διεύρυνση της δημοκρατίας.