VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Εκλέχτηκαν οι αντιπρόσωποι του Δήμου Κοζάνης για τη Περιφερειακή Eνωση Δήμων Δυτ. Μακεδονίας .


Οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, που συνεδρίασε την Τρίτη το βράδυ.

Παράλληλα, εκφράστηκε ο προβληματισμός για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στο ΤΕΙ ενώ έγινε γνωστό πως το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ θα είναι ο εταίρος του Δήμου Κοζάνης στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για τους ανέργους του υπουργείου Εργασίας

Οι 26 εκπρόσωποι του Δήμου Κοζάνης στο νέο όργανο, εκτός του Δημάρχου Κοζάνης Λ. Μαλούτα θα είναι από τη συμπολίτευση θα είναι οι: Νούλα Τουμπουλίδου, Κώστας Κυτίδης, Βαγγέλης Καραπάτσιος, Στάθης Τσανακτσίδης, Δημήτρης Μαυροματίδης, Γιώργος Κάτανας, Θεοδωρίδης Θεόδωρος, Βακωνάκη Αθανασία, Γελαδάρης Χάρης, Κακουλίδου Ειρήνη, Ελπίδα Κουμτζίδου, Κυριακίδης Κωνσταντίνος, Μπουμπόναρη Νικολέτα, Παπαγεωργίου Ιωάννης, Παφίλης Μανώλης, Φλώρος Μάρκος και από την αντιπολίτευση: Βαβλιάρας Γεώργιος, Κύρινας Aπόστολος, Αννα Νανοπούλου, Στέλλα Ρουσιάδου, Κυριάκος Τσανακτίδης, Γιώργος Τοπαλίδης, Ρένα Εμποροπούλου, Γιάννης Μητσιάκος, Λευτέρης Ιωαννίδης, Κώστας Πουτακίδης
Ο Δήμαρχος Κοζάνης μίλησε για ένα όργανο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα “oξύτατα προβλήματα της περιοχής, και για τα οποία απαιτείται συνεργασία και συμφωνία στους στόχους”. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μαλούτας δεν ξεκαθάρισε αν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος του νέου οργάνου λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ο τίτλος του Δημάρχου Κοζάνης είναι αρκετός και βαρύς. Είναι κάτι όμως που θα κρίνω στο μέλλον”.
Από την πλευρά της η κα Νανοπουλου τόνισε πως «oι εκλογές ήταν σημαντικές γιατί την Αυτοδιοίκηση την περιμένει ένα μεγάλο πεδίο μαχών, καθώς αποτελεί θύμα της κρίσης. Πρέπει το νέο όργανο να αναδείξει τα προβλήματα, όπως η υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Στους Δήμους καθημερινά γίνεται μια διαχείριση χρεών. Η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται ολοένα και δυσκολότερη και βέβαια τα προβλήματα είναι μπροστά και μας περιμένουν”.
“Θεωρούμε πως και αυτό το όργανο δεν είναι κάτι διαφορετικό από τη συνέχιση της αντιλαικής πολιτικής, που εφαρμόζεται μέσω του Καλλικράτη” επεσήμανε ο Γ. Μητσιάκος.
Προβληματισμός για τη μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ
Οσον αφορά τη μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ, παρότι αυτή χαρακτηρίστηκε αναμενόμενη, δεν έλλειψε ο προβληματισμός. “¹ταν αναμενόμενη η μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ στην Κοζάνη. Με τη ψήφιση του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για την παιδεία, που φαίνεται να συγκεντρώνει ευρύτερη συναίνεση και είναι ευκαιρία να δούμε το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Οι σχολές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έχουν μεγάλη ζήτηση γιατί είναι λογικό ο κόσμος να μην θέλει να μετακινείται. Συνεπώς το κρίσιμο στοιχείο είναι οι αποστάσεις από τα μεγάλα κέντρα. Ευελπιστώ πως με το καινούριο σχήμα διοίκησης των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, που θα διευρυνθεί με κοινωνικούς εταίρους, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε με ιδέες και σκέψεις. Χρειάζεται όμως και η θέληση της πολιτείας για αποκέντρωση” επεσήμανε ο Δήμαρχος Κοζάνης.
Για συνέχιση των πληγμάτων που δέχεται η περιοχή μίλησε η κα Νανοπούλου. “ Φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση συρρίκνωσης του ΤΕΙ καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν οι κινήσεις που θα το ισχυροποιούσαν και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα των μη ενεργειών. Ηταν αναμενόμενη κατάσταση αλλά πιστεύω πως δεν είναι αργά, καθώς το πολιτικό προσωπικό της περιοχής οφείλει να παίξει ένα διεκδικητικό ρόλο, γιατί πραγματικά δεν έχουμε εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης”.
Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης
Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ θα είναι η ΜΚΟ με την οποία θα συνεργαστεί ο Δήμος Κοζάνης για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης του Υπουργείο Εργασίας. “ Επιλέξαμε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ένα φορέα που τεκμηριωμένα παρακολουθεί τα προβλήματα της εργασίας ενώ δεν υπήρχε η περίπτωση να πάμε σε ιδιωτικό φορέα”.
Από την πλευρά του ο Λ. Ιωαννίδης τόνισε πως το θέμα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πριν την υπογραφή της σύμβασης με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ ενώ αναρωτήθηκε γιατί αποκλείστηκαν οι κοινωνικές οργανώσεις της περιοχής. Τέλος σημείωσε πως “διαβάζοντας κανείς το μνημόνιο θα διαπιστώσει πως προβλέπονται να καλυφθούν θέσεις για πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, κάτι που αντίκειται στο πνεύμα του εγχειρήματος. Δυστυχώς και ο Δήμος Κοζάνης φαίνεται να μην έχει ξεφύγει από την πεπατημένη, όπου διαστρεβλώθηκε εντελώς το πρόγραμμα και πάμε για ένα νέο πρόγραμμα stage”.

Γιάννης Κωσταρέλλας - Εφημερίδα Χρόνος

Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top