Ταφόπλακα στο ΕΣΥ βάζει η τελική πρόταση του Yπουργείου Υγείας
Συρρικνώνονται τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπει μεγάλη μείωση των οργανικών κλινών.
Με βάση την τελική πρόταση που εγκρίθηκε από το Υγειονομικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), στα πέντε νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας κλείνουν συνολικά 256 νοσοκομειακές κλίνες, από τις 824 οργανικές κλίνες που διαθέτουν σήμερα.
Πηγή:Πτολεμαίος
Ειδικότερα, καταργούνται 68 κλίνες στο νοσοκομείο Γρεβενών, 66 στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, 54 στο νοσοκομείο Καστοριάς, 40 στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και 28 στο νοσοκομείο Φλώρινας.
Ανά νοσοκομείο, η εικόνα είναι:
Φλώρινας έχει 120 οργανικές κλίνες, αναπτυγμένες 120, κάλυψη αναπτυγμένων κλινών 50%, προτεινόμενες νέες κλίνες 92, προτεινόμενη νέα κάλυψη 60%.
Καστοριάς διαθέτει 120 οργανικές κλίνες, αναπτυγμένες κλίνες 99, κάλυψη αναπτυγμένων κλινών 48%, προτεινόμενες νέες κλίνες 66, προτεινόμενη κάλυψη 70%.
Μαμάτσειο Κοζάνης έχει 200 οργανικές κλίνες, αναπτυγμένες 184, κάλυψη αναπτυγμένων κλινών 51%, προτεινόμενες κλίνες 160, προτεινόμενη κάλυψη 60%.
Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας 250 οργανικές κλίνες, αναπτυγμένες 220, κάλυψη αναπτυγμένων κλινών 58%, προτεινόμενες κλίνες 184, προτεινόμενη κάλυψη 73%.
Νοσοκομείο Γρεβενών έχει 134 οργανικές κλίνες, αναπτυγμένες 83, κάλυψη αναπτυγμένων κλινών 57%, προτεινόμενες κλίνες 66, προτεινόμενη κάλυψη 70%.
Προβλέπεται ακόμη μείωση των γιατρών στα πέντε νοσοκομεία από 356 σε 348.
Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπει συνδιοίκηση των νοσοκομείων του νομού Κοζάνης με έδρα διοίκησης στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και αναπληρωτή διοικητή στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης.
Για νοσοκομεία που διασυνέονται, εάν έχουν λιγότερα από 400 κλίνες το δ.σ. θα είναι 5μελές και 7μελές αν έχουν άνω των 400 κλινών. Επομένως, η κοινή διοίκηση των νοσοκομείων Πτολεμαΐδας – Κοζάνης θα είναι 5μελής, αφού οι προτεινόμενες οργανικές κλίνες ανέρχονται σε 344, από 450 που είναι σήμερα.
Γενικότερα, η τελική πρόταση του υπουργείου περιλαμβάνει νοσοκομεία με κοινή διοίκηση, κατάργηση κλινών ( στη Βόρεια Ελλάδα καταργούνται 1.951 κλίνες), καθώς και αλλαγή χρήσης νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Η συρρίκνωση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων γίνεται κατ’ επιταγή της Τρόικας, για εξοικονόμηση πόρων. Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας το ετήσιο διοικητικό και λειτουργικό κόστος νοσοκομείων και κέντρων υγείας του ΕΣΥ για το 2011 εκτιμάται στα 2,4 δις. ευρώ πανελλαδικά. Η αναδιάταξη του ΕΣΥ θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατά 7,5% λόγω των οικονομιών κλίμακας και να οδηγήσει σε συνολική μείωση του κόστους κατά 150 εκ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2012-2015.
Πρόταση από τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών στην τελική τους εισήγηση υπήρξε για την 3η ΥΠΕ, όπου ανήκουν τα νοσοκομεία Δυτικής Μακεδονίας κατά εκ. ευρώ ετησίως.
Με δεδομένες τις οικονομίες κλίμακας στη μείωση του διοικητικού κόστους από τις συνενώσεις διοικήσεων περίπου 50 νοσοκομείων πανελλαδικά και με την κατάργηση άνω των 30 διοικητών ή αναπληρωτών διοικητών, η διοικητική – οικονομική εξοικονόμηση εκτιμάται ετησίως σε 5 εκ. ευρώ. Από την εξοικονόμηση κόστους εξ’ αιτίας των συνενώσεων κλινικών, αναμένεται εξοικονόμηση 10% ήτοι 15-20 εκ. ευρώ ετησίως. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση (περίπου 50 εκ. ευρώ) όμως εκτιμάται ότι θα προκύψει από τις συλλειτουργίες κλινικών – εργαστηρίων μονάδες κυρίως σε ότι αφορά υλικά, φάρμακα και υπηρεσίες. Μέχρι το τέλος του 2012 θεωρείται εφικτός ο στόχος εξοικονόμησης 75 εκ. ευρώ.