Αναφέρεται για πρώτη φορά στην Οδύσσεια όπου ήταν η κύρια τροφή των Λωτοφάγων οι οποίοι φιλοξένησαν μερικούς ναύτες του Οδυσσέα που αποβιβάστηκαν εκεί όταν ο στόλος τους προσορμίστηκε στην ακτή τους, κάπου στην Αφρική. Οι Λωτοφάγοι τους υποδέχτηκαν και τους πρόσφεραν τον καρπό αυτού του περίεργου φυτού, του λωτού, που φύτρωνε στην περιοχή τους και αφαιρούσε την μνήμη.
Οι Άραβες το θεωρούσαν ως το φρούτο του παραδείσου , ενώ για τους Ινδούς συμβόλιζε την γονιμότητα και την ευκαρπία.
Στη χώρα μας εκτιμάται περισσότερο για το πόσο όμορφα στολίζει τις αυλές , όμως όσον αφορά στο τραπέζι μας δυστυχώς ο λωτός αδικείται όσο κανένα άλλο φρούτο.
Υπάρχουν δύο ειδών ποικιλίες , οι στυφές και οι μη στυφές
Η στυφότητα οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητα του σε τανίνες , οι οποίες προσδίδουν αυτή τη δυσάρεστη γεύση όταν κάποιος επιχειρήσει να φάει το λωτό πριν την πλήρη ωρίμανσή του . Ένας τρόπος για να επιταχύνουμε την ωρίμανσή του είναι να τα βάλουμε στην ίδια σακούλα με κόκκινα μήλα και ένας άλλος τρόπος είναι να τους τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.
Οι μη στυφές ποικιλίες μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και όταν το φρούτο είναι σκληρό ,γιατί περιέχουν λιγότερες τανίνες.
Ας δούμε όμως τι περιέχει ο λωτός :
- Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
- Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών.
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
- Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα .
- Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο ,μαγνήσιο, χαλκό ,χολίνη και φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
- Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα ,είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (π.χ αθλητές )
- Τα 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν μόλις 70 θερμίδες ,άρα είναι ιδανικός για άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
Για αυτό μην διστάσετε να βάλετε το λωτό στο τραπέζι σας και όσοι είναι τυχεροί και έχουν στην αυλή τους ας μην το χρησιμοποιούν μόνο σαν καλλωπιστικό φυτό. Αρκεί μόνο να είναι σε ώριμη κατάσταση για να προσφέρει στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά του.
Τρόπος κατανάλωσης : Με το μαχαίρι μας αφαιρούμε την κορυφή του πολύ ώριμου φρούτου και με ένα κουτάλι τρώμε το μαλακό περιεχόμενο του.
Βίκυ Καρακλάνη, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος