Είναι ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα που διαθέτει η χώρα μας. Αυτό το μουσείο δεν είναι τόσο για τους λάτρεις των εικαστικών τεχνών, αλλά απευθύνεται κυρίως σε όσους αγαπούν την τέχνη…της γεύσης.
Σε κάθε ταξίδι σε έναν νέο τόπο, τόσο σε προορισμό στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και στο εξωτερικό, μια επίσκεψη σε τοπικό μουσείο είναι συχνά ψηλά στη λίστα τουριστικών δραστηριοτήτων.
Πηγή:OnAir24
Με δεδομένο λοιπόν ότι τα μουσεία αναδεικνύουν και τον εγχώριο πολιτισμό, η πόλη των Γρεβενών δεν θα μπορούσε να μην αποκτήσει Μουσείο…Μανιταριών. Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό ότι τα Γρεβενά ανακηρύχθηκαν ως η «πρωτεύουσα» των άγριων - αυτοφυών μανιταριών στην Ελλάδα και ο μύκητας, που βοτανικά ταξινομείτε στα κρυπτόγαμα θαλλόφυτα, αποτελεί το έμβλημα - σύμβολο της πόλης, διακοσμώντας πάρκα, πλατείες και κόμβους.
Στο φυσικό τους περιβάλλον 45 είδη μανιταριών
Σε ένα πέτρινο κτίριο, που κάποτε φιλοξενούσε τα όνειρα και τις ανησυχίες μαθητών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαβδανιωτών "Η Λάβδα", με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπόλη, έκανε τελικά πραγματικότητα, αυτό που δικαιούται να έχει ως κληρονομιά η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, όπως μας λέει ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Μουσείο Μανιταριών, θα κάνει το ντεμπούτο του στο ευρύ κοινό, την προσεχή Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, και ήδη, σύμφωνα με τον κ. Μπόλη, καταγράφεται έντονο το ενδιαφέρον για επίσκεψη από συλλόγους, σχολεία και τουρίστες.
Στο χώρο του μουσείου, εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής σε φυσική μορφή, πληροφορίες για το καθένα με πλούσια βιβλιογραφία, ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό και θα δίνεται επίσης η δυνατότητα στους επισκπέπτες για μικροσκοπική εξέταση από το μικροσκόπιο. Σύμφωνα με τον κ. Μπόλη, 45 Έλληνες γλύπτες, φίλοι του μανιταριού, φιλοτέχνησαν ισάριθμα έργα, τα οποία και ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες, οι οποίες και είναι μικρογραφία της φύσης στην οποία ζουν και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προβολή του χωριού. «Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τις ομορφιές του χωριού μας να συμβάλλουμε στην τουριστική ανάπτυξη και να κάνουμε την περιοχή μας πόλο έλξης και προορισμού επισκεπτών», επεσήμανε ο ίδιος.
Επισημαίνεται ότι η Λάβδα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. σε ένα μαγευτικό τοπίο που αλλάζει συνεχώς πρόσωπα ανάλογα με τις εποχές του έτους. Από το καταπράσινο της άνοιξης και του καλοκαιριού, στο ροδοκιτρινοκόκκινο του φθινοπώρου και στο κατάλευκο του χειμώνα. Μαγευτικός προορισμός που απέχει 12 χλμ. από τη Βασιλίτσα και 15 χλμ. από την Βάλια Κάλντα. Έχει την τύχη μέσα στα γεωγραφικά του όρια να απλώνεται ο Όρλιακας και να προσδίδει στην περιοχή υψηλή αισθητική ομορφιάς και φυσικό κάλλος με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του.
Επισημαίνεται ότι …γευστικά μουσεία κοσμούν διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, όπως το Μουσείο Μουστάρδας στο Γουσκόνσιν ΗΠΑ, Μουσείο στιγμιαίων νούντλς στην Ιαπωνία, Πατάτας στο Αϊντάχο ΗΠΑ, Ελαιολάδου στη Λιγκούαρια Ιταλίας και τυριού στο Άλκμαρ Ολλανδίας.