VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31/5/12


Η εφηβεία θεωρείται από πολλούς σαν ένα δύσκολο και πολύπλοκο μεταβατικό στάδιο, όπου κάθε παιδί αφήνει σιγά-σιγά πίσω του τον παιδικό του εαυτό, τις παιδιάστικες συνήθειες και μεταβαίνει στον ψυχοσωματικό κόσμο του ενήλικα. Σ’ αυτή ακριβώς την περίοδο η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο συνοδεύεται από συνήθειες που μπορούν να αποβούν βλαβερές για την υγεία του. Μια από αυτές είναι το κάπνισμα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια γενικευμένη παγκοσμίως σήμερα. Φτωχοί και πλούσιοι λαοί, προηγμένοι και υπανάπτυκτοι, άνδρες και γυναίκες καπνίζουν.

Το κάπνισμα ήταν άγνωστο στην Ευρώπη μέχρι τον Μεσαίωνα.

Στους Νεότερους χρόνους έφεραν τη συνήθεια αυτή οι άνδρες των πληρωμάτων του Κολόμβου από το Νέο Κόσμο από τους ιθαγενείς με τους οποίους ήρθαν σε επαφή στην καινούργια ήπειρο που ανακάλυψαν.

Έτσι σιγά-σιγά η συνήθεια αυτή απλώθηκε στην Ευρώπη και εδραιώθηκε. Ο καπνός πήρε το όνομα Nicotine Tabacum από τον Γάλλο πρεσβευτή Ιωάννη Νικώ (Nicoi) ο οποίος τον έφερε στη Γαλλία.

Καμιά απαγορευτική διαταγή δεν στάθηκε ικανή να εξαλείψει το κάπνισμα από τους ανθρώπους, οπότε και οι διάφοροι κυβερνήτες εκμεταλλεύτηκαν την έλξη που δημιουργούσε η νικοτίνη και φορολογούσαν άγρια τα τσιγάρα.

Ο Ελληνικός λαός κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στους καπνιστές παγκοσμίως. Πολύ κοντά στις πρώτες θέσεις είναι οι Κινέζοι, οι Κύπριοι και οι Πολωνοί. Αντίθετα οι Βρετανοί, πολίτες των Η.Π.Α, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί, στην εποχή μας μειώνουν συνεχώς το κάπνισμα.

Σίγουρα όλοι μας κατανούμε την μεγαλύτερη και αξιότερη αξία στη ζωή, την ίδια τη ζωή, με κυριότερο ποιοτικό της στοιχείο την Υγεία.

Ας ευχηθούμε οι σύγχρονες πολιτείες, αυτό το ύψιστο αγαθό, την υγεία, να την προστατεύσουν και να την αποκαταστήσουν.

Γι’ αυτό

  • ØΕνεργητικοί καπνιστές σεβαστείτε το δικαίωμα των άλλων να μην γίνονται παθητικοί καπνιστές.
  • ØΠροστατέψτε τα παιδιά από τον καπνό σας.
  • ØΓυναίκες μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προστατέψτε το μωρό σας.
  • ØΜην καπνίζετε για καλύτερη ζωή.

Τελικά ούτε το κάπνισμα, ούτε κάθε άλλη μορφή απόρριψης είναι μαγικά.

«Μαγικά» είναι να αγωνίζεσαι για ένα καλύτερο αύριο, για να αλλάξεις κάτι, όχι με απόρριψη, αλλά με θετική πράξη και συμμετοχή.

ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top