VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Μισό δισ. τα ψώνια των Ελλήνων από τις γειτονικές χώρες


.

Μαζί με τις επιχειρήσεις που αναζητούν ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον σε γειτονικές χώρες, «μεταναστεύουν» για ψώνια στα Βαλκάνια και οι Ελληνες καταναλωτές.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η «καταναλωτική μετανάστευση» κατοίκων, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα

και τα νησιά του Αιγαίου, προς την Τουρκία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, για να ψωνίσουν φτηνότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, ήδη μέσα στον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600.000 καταναλωτές περνούν τα σύνορα κάθε μήνα για να πραγματοποιήσουν φτηνότερα τις αγορές τους (41.600 ευρώ το μήνα), ακόμη και σε ελληνικά πολυκαταστήματα του εξωτερικού, ενώ ετησίως εκτιμάται ότι οι δαπάνες τους ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν μια ολόκληρη Ελλάδα -κάπου 7,2 εκατ. καταναλωτές το χρόνο- ξοδεύει χρήματα στις γειτονικές χώρες, στερώντας τα από την ελληνική αγορά.

Στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών που ξενιτεύονται για να ψωνίσουν είναι τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, τα αλκοολούχα ποτά, τα τσιγάρα, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και οι επισκευές αυτοκινήτων, ενώ οι περισσότεροι με μια «βόλτα» αγοράζουν όλα τα τρόφιμα της εβδομάδας.

Τακτικοί πελάτες στα τουρκικά παζάρια

* Στη Μυτιλήνη, λ.χ., σύμφωνα με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο, οι μισοί καταναλωτές ταξιδεύουν τακτικά στην Τουρκία -ειδικά κάθε Πέμπτη στο παζάρι στο Αϊβαλί για αγορές.

* Στην Κω και στη Ρόδο περίπου 200.000 τουρίστες μετακινούνται καθημερινά από τα πρακτορεία στην Τουρκία για να ψωνίσουν μαϊμού ρούχα, παπούτσια, καθώς και χρυσό ή δερμάτινα. Στη Σάμο το 30% των καταναλωτών ψωνίζουν τακτικά από την Τουρκία, κυρίως τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης.

* Στην Ορεστιάδα, οι έμποροι αναφέρουν ότι το 30-40% των καταναλωτών μετακινούνται στη Βουλγαρία για να προμηθευτούν καύσιμα, πετρέλαιο κίνησης και άλλα αγαθά. Στην Ξάνθη υπολογίζεται ότι μέχρι και το 40% των καταναλωτών μετακινούνται στη Βουλγαρία κυρίως για ιατρικές υπηρεσίες.

* Στη Φλώρινα, οι έμποροι αναφέρουν απώλεια τζίρου 50-60% λόγω της καταναλωτικής μετανάστευσης στα Σκόπια. «Είναι σαν να έχει αντικατασταθεί η αγορά της Φλώρινας από την αγορά των Σκοπίων», δηλώνουν και σημειώνουν ενδεικτικά ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πέρασαν από το μεθοριακό σταθμό 10.000 οχήματα προς τα Σκόπια

enet.gr

Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top