VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Ευάλωτη σε μεγάλους σεισμούς η Θεσσαλονίκη


Περίπου 80% των δημόσιων κτιρίων χρονολογούνται στις δεκαετίες του '50 και του '60

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Κυριαζής Πιτιλάκης
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Κυριαζής Πιτιλάκης

Ενας ενδεχόμενος σεισμός στη Θεσσαλονίκη μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανάλογος με αυτόν που την έπληξε το 1978, θα προκαλούσε σήμερα εκτεταμένες ζημιές σε δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους, γέφυρες, αεροδρόμιο και άλλες υποδομές.

Ο βαθμός τρωτότητας της πόλης δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν άλλων πόλεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη που εκτίθενται σε ίδιου μεγέθους σεισμούς, αλλά η Θεσσαλονίκη έχει το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα ότι τον γνωρίζει επακριβώς, ώστε να δράσει άμεσα.

"Είναι μία από τις ελάχιστες πόλεις της Ευρώπης, που διαθέτει τέτοιας φύσεως μελέτες. Εναπόκειται στην πολιτεία να τις χρησιμοποιήσει με τον πλέον κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο", τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ Κυριαζής Πιτιλάκης, επιστημονικός υπεύθυνος μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων για την εκτίμηση της σεισμικής τρωτότητας που έχουν επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας χθες σε ημερίδα του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, ο κ. Πιτιλάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πιλοτικής εφαρμογής των πιο προηγμένων διεθνώς μεθόδων και εργαλείων για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου.

Σύμφωνα με αυτά, η πόλη είναι ευάλωτη σε μεγάλους σεισμούς της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ, καθώς ένα ποσοστό κοντά στο 80% των δημοσίων κτιρίων της -μεταξύ αυτών σχολεία και νοσοκομεία- χρονολογούνται στις δεκαετίες του '50 και του '60.

Προβλέψεις
Πολλά από αυτά αναμένεται να υποστούν σοβαρές βλάβες και να προκαλέσουν κλείσιμο κεντρικών δρόμων. Σημαντικές ζημιές αναμένονται σε κτίρια των ανατολικών προαστίων της πόλης, αλλά και καθιζήσεις στις πίστες του αεροδρομίου "Μακεδονία". Καθιζήσεις αναμένονται και στη δυτική πλευρά, στις περιοχές της Σίνδου και του Καλοχωρίου. Μέτριες βλάβες προβλέπεται πως θα υποστούν το λιμάνι και τα δίκτυα ύδρευσης της πόλης. "Το πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης είναι ότι γνωρίζει τι την περιμένει και επομένως μπορεί εγκαίρως να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Θα το κάνει;", διερωτήθηκε ο καθηγητής.

Στις εξελίξεις που ακολούθησαν τα 33 χρόνια από τον πολύνεκρο και καταστροφικό σεισμό της αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τομέα Κατασκευών Α. Κάππος, ενώ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Λέκκας και ο καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Γκαζέτας μετέφεραν τις εμπειρίες και τα συμπεράσματά τους από τους μεγάλους σεισμούς της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας.

ethnos.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Live-Avlesinfo.blogspot.com

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top